46.lv
Svētdiena, 2024. g. 19. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Lita, Sibilla, Teika/ Денис, Михаил
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Latvijā ādas vēža slimnieki kļūst arvien jaunāki

Latvijā ādas vēzis ieņem pirmo vietu starp visiem ļaundabīgajiem audzējiem, saslimušo skaits ir lielāks pat par krūts vēža, plaušu un zarnu vēža onkoloģiskiem slimniekiem. 
Ādas vēzi var sekmīgi ārstēt, ja tas tiek laicīgi diagnosticēts, tādēļ 36,6 Medicīnas centra sertificēta dermatoloģe Anželika Bule-Kairiša aicina iedzīvotājus ļoti nopietni izvērtēt savas ādas veselību un vērsties pie dermatologa dzimumzīmju pārbaudei, lai diagnosticētu, vai ādas veidojums ir labdabīgs vai ļaundabīgs. Pats cilvēks ar neapbruņotu aci nevar noteikt, vai viņam ir dzimumzīme vai melanoma - ļaundabīgie ādas audzēji, kas ir viens no ādas vēža veidiem.

Precīzu diagnozi nosaka dermatologs, izmantojot dermatoskopiju - ādas un tās veidojumu aplūkošana vairākkārtīgā palielinājumā pastiprināta apgaismojuma apstākļos, kas ļauj precīzi izvērtēt ādas veidojuma robežas ādā un tā dziļumu, kā arī pamanīt veidojumu rašanos agrīnā stadijā. Tas ir ļoti svarīgi pie diagnozes noteikšanas, jo bieži audzēju šūnas var izstiepties zem ādas, tādēļ tās bez speciāla aprīkojuma nav redzamas vai ir redzamas daļēji. 
36,6 Medicīnas centra dermatoloģe A.Bule-Kairiša vērš uzmanību, ka ādas vēža slimnieki ar katru gadu kļūst arvien jaunāki, jo ultraviolēto starojumu intensitāte palielinās,  kā arī pieaug to jauniešu skaits, kas intensīvi izmanto solārija pakalpojumus, kas būtiski ietekmē ādas veidojumu rašanos uz ķermeņa.

Būtisks faktors, kas var ietekmēt ādas vēža veidošanos ir paša cilvēka veselības stāvoklis:
- ja melanoma jau ir bijusi konstatēta, tad ir liels risks, ka tā var atkārtoties;
- ja radiniekiem ir konstatēta melonoma;
- ja tiek lietoti medikamenti, kas palielina ķermeņa jūtīgumu pret sauli – antibiotikas, hormonālie preparāti, antidepresanti, kā arī medikamenti, kas novājina imunitāti.
 
Paaugstināta riska zonā ir cilvēki ar gaišu ādu, kā arī tie, kuriem uz ķermeņa ir daudz dzimumzīmju, jo tās ārējo apstākļu iedarbībā var mainīt savu struktūru.

Dermatoloģe min galvenās pazīmes, kas var liecināt par ādas vēzi:
 
- uz ķermeņa ir parādījušies jauni pigmentēti veidojumi;
- ir vērojamas izmaiņas jau esošajos pigmentētajos veidojumos – forma, krāsa, izmērs;
- uz ķermeņa ir ādas veidojumi, kas ilgstoši sāp, ir jutīgi, niez, periodiski asiņo un pārklājās ar kreveli, zvīņojas, nedzīst pēc ārstēšanas;
- uz ādas ir izveidojušās čūlas vai brūces, kas nedzīst;
- uz ķermeņa ir piepacelti ādas veidojumi ar vai bez kreveles, zvīņošanās, asinsvadu tīklojuma.
 
Dermatoloģe piedāvā labdabīgo ādas veidojumu (papilomu, lentigo, kārpu, pigmenta plankumu u.c.) likvidēšanu ar kriodestrukcijas metodi, tas ir, ādas veidojumi tiek apstrādāti ar speciālu saldēšanas iekārtu, kurā ir šķidrais slāpeklis. Procedūra tiek veikta bez anestēzijas, kā arī tā neatstāj rētas uz ķermeņa.
 
36,6 Medicīnas centrā līdz gada beigām ādas veidojumu dermatoskopija un kriodestrukcija ir iekļauta dermatologa konsultācijas pakalpojuma cenā.
 
36,6 Medicīnas centrs
Adrese: Atbrīvošanas aleja 98, Rēzekne (viesnīcas „ Latgale”  1.stāvs), 
T.: 2 366 366 3, mājas lapa: www.366.lv
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"