46.lv
Svētdiena, 2024. g. 19. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Lita, Sibilla, Teika/ Денис, Михаил
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes Augstskolā notika ķīniešu valodas skolotājas Larya Liang atklātā lekcija angļu un ķīniešu valodā

Фото: RA
23. septembrī Rēzeknes Augstskolā (RA) notika ķīniešu valodas lekcija, kuras skolotāja Larya Liang (valodas skolotāja no Ķīnas) angļu un ķīniešu valodā vadīja lekciju par rudens vidus svētkiem Ķīnā, informē Rēzeknes Augstskolā.
Tie ir ķīniešu un vjetnamiešu ražas svētki, kas tiek saukti arī par Mēness svētkiem un kas katru gadu tiek rīkoti astotā mēneša piecpadsmitajā dienā pēc ķīniešu kalendāra, pilnmēness laikā. Šogad šos svētkus svinēs 27. septembrī. Tie ir otri lielākie svētki Ķīnā pēc Pavasara svētkiem jeb Ķīniešu Jaunā gada. Mēness svētkos ģimenes sanāk kopā un dzer tēju, kā arī satiek radiniekus un dāvina viens otram laternas ar laimes vēlējumu. 

Arī šajā nodarbībā dalībniekiem bija unikāla iespēja pašiem izveidot krāsainas laternas un ķīniešu valodā uzrakstīt vēlējumu uz tās. Baudot šo svētku tradicionālo ēdienu – mēness kūciņas – un klausoties ķīniešu dziesmas, tika radīta īpaša gaisotne, kas ikvienam dalībniekam ļāva uz brīdi nokļūt Ķīnā. Mēness kūciņu apaļā forma simbolizē pilnību, tāpēc ģimenes vienotības veicināšanai vienu kūciņu dala visa ģimene.
 
RA studente Izolda, kura pašlaik studē par tulku, atzīst, ka ir atsvaidzinājusi zināšanas, kuras tika iegūtas pirms diviem gadiem līdzīgos kursos. Studente pārzina krievu, angļu, mazliet vācu valodu un labprāt mācītos arī ķīniešu valodu.
 
Savukārt RA students Kristofers, kurš arī studē par tulku, saka, ka, pateicoties šiem kursiem, tika iegūtas primāras zināšanas par ķīniešu valodas rakstību un izrunu. Arī Kristoferam patīk apgūt valodas, papildus angļu un krievu valodas zināšanām viņš labprāt vēlētos iemācīties arī ķīniešu valodu. 
 
RA studente Laura, kura tāpat kā Izolda un Kristofers, studē tulku programmā, ir ieinteresēta ķīniešu kultūrā. Laurai garšoja mēness kūciņas, un viņa ir pateicīga par iespēju izzināt citas kultūras. Jauniete pārzina angļu, krievu un pašlaik mācās vācu un latīņu valodas. Viņa uzskata, ka ķīniešu valoda ir interesanta un, ja ir iespēja to iemācīties, tad kāpēc to neizmantot. 
 
RA Mūžizglītības centra starptautiskās mūžizglītības un tālmācības projektu koordinatore Antra Kļavinska novēl visiem, kuri mācās ķīniešu valodu, izmantot šo iespēju un iemācīties interesanto valodu, kā arī lai interese par šo valodu un kultūru vairotos. „Pēc šīs ķīniešu valodas lekcijas redzējām, ka pasniedzēja ir ļoti kompetenta un izmanto labas metodes, kurās visas prasmes tiek pilnveidotas – gan rakstīšana, gan lasīšana, gan praktiskas darbības. Šī valoda būtu jāmācās, jo daudzi mūsdienās mēģina izvērst savu biznesu un saistīt to gan ar Ķīnu, gan ar Austrumu zemēm. Tā arī ir sena kultūra, sena valoda, kuru ir vērts iepazīt,” akcentē A. Kļavinska.
 
Pašlaik Mūžizglītības centra primārais uzdevums ir veidot tālmācības programmas un piedāvāt tās gan studentiem, gan pieaugušajiem un darba meklētājiem, kā arī tiem, kuri kādā jomā grib pilnveidot savas profesionālās prasmes, lai ikviens sev izdevīgā laikā varētu sevi pilnveidot. 

 
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"