46.lv
Sestdiena, 2024. g. 04. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Vijolīte, Viola, Vizbulīte/ Денис, Кондрат, Федор
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Gaismas tehnoloģijas Rēzeknes Augstskolā

Фото: RA
2015. gadu UNESCO pasludināja par Starptautisko gaismas un gaismas tehnoloģiju gadu. Grūti iedomāties mūsdienas dzīvi bez gaismas un optisko tehnoloģiju izmantošanas cilvēka dzīvē un sabiedrības attīstībā. Elektromagnētiskajam starojumam, cilvēka acīm tveramā un netveramā diapazonā, ir plašs pielietojums medicīnā, šķiedru optikā, astronomijā, arhitektūrā, arheoloģijā, mākslā, izklaides industrijā un daudzās citās jomās, infomē RA Vides pārneses kontaktpunkta vadītājs Pāvels Narica.
 Gaismas gada iniciatīva tapusi, uzsverot gaismas un gaismas tehnoloģiju nozīmi ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā dažādās nozarēs – enerģētikā, izglītībā, lauksaimniecībā, komunikācijas un veselības jomā, kā arī cilvēces labklājības sekmēšanā un globālo vides aizsardzības mērķu sasniegšanā. Dažādu valstu zinātnieki, pētnieki, skolotāji, uzņēmēji, iesaistās dažādās aktivitātēs, īstenojot projektus, rīkojot pasākumus, kas veltīti Starptautiskajam gaismas un gaismas tehnoloģiju gadam, uzsverot to nozīmi katra cilvēka dzīvē un ikdienā.
 
Arī Rēzeknes Augstskola (RA) sniedza savu ieguldījumu šī Gaismas gada atzīmēšanā. Augstskola saņēmusi licenci maģistra studiju programmas ”Lāzertehnoloģijas“ īstenošanai. Jāatzīmē, ka šī programma ir pirmā Baltijas valstīs. Tas ir liels panākums augstskolai, kura strauji attīsta inženierzinātnes. Jaunā studiju programma tapa sadarbojoties Rēzeknes Augstskolai ar Mitveidas Augstskolu (Vācijas Hochschule Mittweida). Rēzeknes Augstskolai ir labi attīstīta studiju bāze, modernas laboratorijas.
 
Laika posmā no 22. līdz 25. jūnijam Vācijas pilsētā Minhenē norisinājās izstāde LASER World of PHOTONICS 2015, kurā tika demonstrēti dažādu uzņēmumu sasniegumi lāzertehnikā, optikā, optoelektronikā, kā arī citās radniecīgās jomās. Izstādē piedalījās 1227 uzņēmumi, un apmeklēja vairāk kā 30000 interesenti. Tika demonstrētas jaunākās tehnoloģijas materiālu apstrādē ar lāzeru, lāzertehnikas pielietojums medicīnā – ķirurģijā, zobārstniecībā, acu ārstēšanā, kā arī slimību diagnostikā. Lāzertehnika tiek ieviesta arī autobūvē, nodrošinot drošu braukšanu, pielietojot modernas attēlu apstrādes tehnoloģijas, ierasto lukturu vietā tiek pielietoti lāzergaismas lukturi. Aizvien lielāku popularitāti ražošanā iegūst 3D printēšana. Arī šeit lāzertehnika ieņem spēcīgu līdera pozīciju. Šīs tehnoloģijas jau tiek izmantotas sarežģītu detaļu ražošanai medicīnas nozarē.
 
Rēzeknes Augstskolas pārstāvji – vadošais pētnieks, prof. Lyubomir Lazov, Vides pārneses kontaktpunkta vadītājs Pāvels Narica un lektors Guntis Koļčs izstādes laikā, 22. Jūnijā, prezentēja jauno maģistra studiju programmu „Lāzertehnoloģijas”. Uzstājoties “Photonics Forum” izstādes „Laser world of Photonics 2015” ietvaros Minhenē ar prezentāciju „Der neue Master-Studiengang Lasertechnik Hochschule Mittweida – Rēzekne Augstskola Lettland” L.Lazovs un P. Narica iepazīstināja interesentus ar studiju procesā apgūstamo. Tika izveidoti kontakti un pārrunātas sadarbības iespējas ar lielākajiem lāzertehnikas ražotājuzņēmumiem, tādiem kā ROFIN-SINAR Technologies, TRUMPF GmbH, IPG Laser GmbH kā arī daudziem citiem. Interesentiem izdalīti informācijas bukleti par jauno studiju programmu.
 
Uzņēmēji izrādīja lielu interesi par Rēzeknes Augstskolas inženiertehniskajām studiju programmām (mehatronika, lāzertehnika), kā arī izteica vēlmi apmeklēt Rēzeknes Augstskolu. Pārstāvji izrādīja ieinteresētību un iezīmējās sadarbības iespējas pētījumu veikšanā pēc uzņēmumu pasūtījuma. Tika veiktas pārrunas ar European Photonics Industry Consortium (EPIC) pārstāvi, kuru laikā tika apspriesti ar izglītību saistīti jautājumi, prezentēta maģistra studiju programma. Studentu uzņemšana dubultās maģistra programmā “Lāzertehnoloģijas” tiek uzsāktas šogad, sākot no 10. augusta, Rēzeknes Augstskolas telpās, Atbrīvošanas alejā 115, 121. telpā. Sīkāka informācija atrodama http://www.ru.lv/studijas/informacija_reflektantiem/budzeta_vietas/
 
No 03. līdz 14. augustam Rēzeknes Augstskolā norisināsies inovatīvo lāzertehnoloģiju vasaras skola „Laser Tech 15”. Pasākuma mērķauditorija ir dabaszinātņu un mašīnbūves fakultāšu studenti no Latvijas un no ārzemju augstskolām un universitātēm, kā arī interesenti (mazo un vidējo uzņēmumu tehnoloģisko nodaļu inženieri). Vasaras skolas mērķis ir nodrošināt dalībniekiem teorētiskās un praktiskās apmācības, kā arī zināšanas un prasmes lāzerapstrādes jomā. Aktuālās diskusijas, praktiskās nodarbības un industriālo iekārtu ražotāju prezentācijas nodrošinās padziļinātas zināšanas pasaules līmenī. Visi dalībnieki, kas sekmīgi pabeigs vasaras skolu, saņems 2 kredītpunktus, un viņiem tiks izsniegts Rēzeknes Augstskolas sertifikāts.

 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"