46.lv
Piektdiena, 2024. g. 10. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Maija, Paija/ Семен
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes Augstskolā viesojās LDDK pārstāvji

Фото: M.Justs
25. maijā notika Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvju reģionālā vizīte Latgalē, kuras laikā LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, LDDK Sociālā dialoga koordinatore Latgales reģionā Skaidrīte Baltace un LDDK Reģionālās attīstības un nodarbinātības eksperte Jolanta Vjakse tikās ar Rēzeknes Augstskolas (RA) vadību – RA rektoru Edmundu Teirumnieku, studiju prorektori Angeliku-Juško Štekeli, zinātņu prorektori Ilgu Šuplinsku un rektora vietnieku sadarbības un attīstības jautājumos Gunāru Strodu.
Tikšanās laikā tika diskutēts par augstskolas, studentu un uzņēmēju sadarbību. Tika spriests arī par to, kā, konkurējot ar tām valstīm, kurām labklājība ir krietni augstāka, panākt, lai jaunieši nebrauktu prom uz ārzemēm. Jāuzsver, ka depopulācija ir nozīmīgs drauds ne tikai industrijai un citām sfērām, bet arī drošībai. 

Tāpat tika diskutēts par profesionālo skolu un vidusskolu absolventu sagatavotības līmeni augstskolas prasībām. „Vajadzētu izveidot elastīgākus studiju programmu modeļus, lai profesionālo vidusskolu absolventi, iestājoties augstskolā, īsākā laikā varētu absolvēt konkrēto programmu, jo viņu profesionālā sagatavotība ir ļoti laba,” akcentēja A. Juško-Štekele.  
LDDK ģenerāldirektore L. Meņģelsone uzsvēra: „Ir jāceļ gan profesionālās izglītības prestižs, gan arī kvalitāte ar tādu mērķi, lai šis iepriekšējais posms, kas ir profesionālā izglītība, būtu loģisks un pilnveidojošs nākošais tilts uz augstāko, bet lai tas nebūtu izslēdzošais posms. Tas, ko mēs šobrīd prasām no kompetenču centriem un profesionālajām skolām, – ir jāprot sagatavot jauniešus ar iemaņām, lai viņi savas zināšanas loģiski spēj turpināt arī augstskolā.”
 
Diskutējot, tika izvirzīta šībrīža būtiskākā problēma, – uzņēmējiem nevajag diplomētu speciālistu, bet cilvēku, kurš veic attiecīgās funkcijas, kas ir vajadzīgas konkrētājā darbā. Līdz ar to situācija ir šāda: studenti strādā, bet nepabeidz studijas. Viņi izvēlas strādāt, lai varētu nopelnīt algu, un ļoti reti savieno darbu ar studijām. Nav daudz tādu darba devēju, kuri saka, ka studenta galvenais pienākums ir pabeigt augstskolu.
 
Tikšanās laikā tika akcentēta prakšu būtiskā loma jauno speciālistu sagatavošanā, tika runāts arī par duālās izglītības nozīmi izglītības sistēmā, profesijas standartiem.
RA rektors E. Teirumnieks uzsvēra, ka ir „jāatgriežas pie policentriskās attīstības jēdziena. Mēs aizmirstam reģionus, bet, ja gribam attīstīt ražošanu un valstiskuma drošību, tad ir jāpopularizē, ka reģionos ir iespējama kvalitatīva izglītība un darbavietas”. 
 
Diskusijas noslēgumā LDDK pārstāvji iepazinās ar Rēzeknes Augstskolas laboratorijām. 
lat.46.lv  

Комментарии (0-1/1)
Sintija 29.05.2015 13:44
un kas no tā, ka paviesojās? jēga? Ciemiņi atbrauc un aizbrauc.
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"