46.lv
Piektdiena, 2024. g. 10. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Maija, Paija/ Семен
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknē nomainīts apgaismojums vēl 10 ielās; kopējās projekta izmaksas 342 629,20 eiro

Фото: Publicitātes foto
2015.gada maijā Rēzeknes pilsētas dome realizēja Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansēto projektu Nr.KPFI-13.3/70 „Gaismas objektu nomaiņa Rēzeknes pilsētā. II kārta”. Kopējās projekta izmaksas bija 342 629,20 eiro, no tām KPFI līdzfinansējums – 234 899,74 eiro.
Projekta vispārīgais mērķis bija oglekļa dioksīda emisiju samazināšana, nomainot gaismas objektus kopumā desmit pilsētas ielās: Dārzu, Dzelzceļnieku, Stacijas, Rēznas, Meža, Baznīcas, Ausekļa, Rūpnīcas, Metālistu, un Blaumaņa ielā.

Projekta specifiskie mērķi:

  • energopatēriņa ekonomija no gaismekļu nomaiņas un apgaismojuma līmeņa regulēšanas – 129613,51 kWh/gadā;
  • oglekļa dioksīda emisiju samazināšana par 51,4566 t CO2/gadā.
     
LED tipa apgaismojums ir viens no efektīvākajiem elektroenerģijas patēriņa risinājumiem, līdz ar to arī oglekļa dioksīda emisijas samazināšanai. Tas ir visekonomiskākais no šobrīd pieejamajiem apgaismojuma veidiem. LED spuldzes patērē līdz pat 60% mazāk elektroenerģijas nekā luminiscences lampas un līdz pat 90% mazāk nekā kvēlspuldzes. Tām ir arī krietni vien ilgāks darba mūžs – līdz pat 22 gadiem. Kaut arī LED vēsture sniedzas tālajā 1907.gadā, kad tika atklāta elektroluminiscence, šīs tehnoloģija vēl joprojām nav līdz galam izpētīta un piedzīvo arvien jaunus uzlabojumus. Īpaši populāra LED izmantošana ir kļuvusi pēdējos 3 – 4 gados. Salīdzinājumā ar citiem gaismas avotiem, LED ir arī draudzīgs videi - LED lampas nesatur dzīvsudraba tvaikus, argonu vai citus toksiskus elementus. Visas komponentes ir ražotas no pārstrādājamiem materiāliem un pēc ekspluatācijas beigām tās var tikt pārstrādātas atkārtotai izmantošanai, kas vairākas reizes samazina dabas piesārņojumu. Tām nav vajadzīga speciāla utilizācija. Aizvietojot līdzšinējo ārējo apgaismojumu ar LED tehnoloģiju, iespējams samazināt CO2 emisiju gaisā, elektroenerģijas patēriņu, uzturēšanas izmaksas, nodrošināt lielu izstarotās gaismas daudzumu, kā arī uzlabot ielu vizuālo estētisko noformējumu. Tā kā LED apgaismes sistēmas var kalpot gadiem, tad ikdienas uzturēšanas darbi (tādi kā spuldžu maina) tiek pilnīgi novērsti. LED apgaismojumam nav ultravioletā un infrasarkanā starojuma. LED gaismekļi ir triecienizturīgāki.
 
Projekta īstenošanas laikā sasniegti rezultāti papildina 2012.gadā KPFI līdzfinansēto projektu “Gaismas objektu nomaiņa Rēzeknes pilsētā”, kā arī vairākus Rēzeknes pilsētas domes ielu rekonstrukcijas projektus, kuros tika uzstādīts LED tipa apgaismojums.

 
lat.46.lv  

Комментарии (0-1/1)
Valera 01.06.2015 16:17
Apgaismojumu vajadzēja nomainīt un uzlabot pie visām gājēju pārejām
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"