46.lv
Piektdiena, 2024. g. 10. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Maija, Paija/ Семен
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Aizritējis 3.mākslas un mūzikas festivāls “SEVEN HILLS”

Фото: RKTC foto
Aizritējis trešais mākslas un mūzikas festivāls “SEVEN HILLS” Rēzeknē, kas divu dienu garumā – 29.un 30.maijā – pulcēja kopā dažādas radošās personības, ļaujot ielūkoties savdabīgās mūsdienu mākslas izpausmēs,  pašiem kļūstot par performanču līdzdalībniekiem un piedzīvojot bagātīgas sajūtu gammas,informē Maija pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” reklāmas speciāliste.
 Mākslas un mūzikas festivāls “Seven Hills” atklājām 29.maija vakarā Rēzeknes pilskalna pakājē ar Rēzeknes stīgu kvarteta mūzikas skaņām un saulainu krāsu salūtu, tomēr festivāla noskaņas pilsētā ieplūda jau divas nedēļas agrāk, kad Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles studentes  Grieta Butjankova un Anastasija Bikova un Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolas audzēknes Viktorija Zaiceva un Paraskēva Deikina, turpinot iepriekšējos gados iesākto senās Rēzeknes fotogrāfiju iemūžināšanu pilsētvidē, uzsāka veidot sienas gleznojumu Atbrīvošanas alejā 67 uz vēl vienu – uz Rēzeknes baptistu lūgšanu nama sienas, kur šobrīd jau apskatāma toreizējā Dvinskas šoseja ap 1916.gadu. Lietus mazliet izmainīja otras sienas apgleznošanas gaitu, tāpēc var teikt, ka festivāla atskaņas turpinās arī šonedēļ un pavisam drīz Atbrīvošanas alejā 86a, uz “RDK service” nama sienas ar jaunu sparu “atvērsies” Rēzeknes pilsētas  B.Biksāna augļu kiosks ap 1930.gadu. 
 
Nedēļu pirms festivāla pilsētā varēja vērot IX mākslinieku plenēra “Domas lidojums” dalībnieku darbošanos, kas šogad veltīts Rēzeknes 730.jubilejai un pulcēja kopā 20 vietējos un kaimiņvalstu māksliniekus. Osvalds Zvejsalnieks, Evita Skrebinska, Larisa Ščukina, Zane Bramane, Lūcija Puplovska, Pāvels Ostapcevs un Vladimirs Serkovs, Daina Eglīte (Jēkabpils), Aivis Pīzelis un Voldemārs Kokorevičs (Preiļi), Ingrīda Ivane, Aiva Žūriņa, Vera Bondare un Dārta Hapanioneka (Rīga), Uldis Zuters (Jelgava), Ludmila Nazarova, Daria Kasianova un Ivans Bogdanovs (Pleskava, Krievija), Rimvydas Pupelis (Obeļi, Lietuva) un Oļegs Skovorodko (Vitebska, Baltkrievija) nedēļas garumā meklēja un atrada iedvesmu Rēzeknē un kopumā radīja vairāk kā 100 gleznas, akvareļus un grafikas darbus, atklājot mūsu pilsētas gleznieciskās vietas  no jauna skatupunkta. 
 
Festivāla laikā gājēju promenādē pie Mūzikas veikala sienas bija apskatāma visu plenēra laikā tapušo darbu izstāde, bet līdz 15.jūnijam Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Baltajā zālē (Baznīcas ielā 34a) aplūkojami tie darbi, kurus mākslinieki uzdāvināja pilsētai.
 
Līdz 12.jūnijam salonā “Lāde” (Krasta ielā 31, pie TIC) vēl  būs apskatāma festivāla laikā atklātā Lienes Mackus un Artūra Arņa izstāde “Ziemas miegs”, tās koncepcijas pamatā ir manipulācijas  ar apmeklētāju sajūtām – no vasaras siltuma ieejam tumšā izstādes telpā, pazūd realitāte, fonā skanošā mūzika palīdz atslēgt prātu un ļauties ēnu spēlēm un iztēles brīvībai.
 
Pārsteidzošu izstādi “Пчеловек/Pčelovek” brīvā dabā piedāvāja mākslinieks Jānis Filipovičs, eksponējot asprātīgi pārveidotus bišu stropus. Izstāde nevilšus sasaucās ar cita veida miega sajūtu izdzīvošanu, jo aicināja pārdomāt, vai dzirdam valsts 100 galveno bišu saldo snauduļošanu stropā, un cik aktīvi esam mēs paši, lai ik pa brīdim pieklauvētu un atmodinātu snauduļojošos.
 
Festivāla atklāšanas vakarā pilskalna pakājē pie upes mākslinieku apvienība “From Silence” skatītājus ievilināja mūzikas, dejas un krāsu savstarpējās mijiedarbības sajūtās un pārdomās par laika plūdumu mūžībā. 
 
Turpat netālu Rēzeknes Augstskolas studiju virziena “Mākslas” studentes veidoja dabas objektu no  dabas materiāliem, kas tagad lieliski iekļaujas ainavā un uzrunā ar vienkāršību, dabisko apļveida plūdumu, sajūtot nebeidzamās dabas svārstības spirālveida galaktikā.
 
Ikviens garāmgājējs un garāmbraucējs Dārzu ielā negaidīti kļuva par interesantas un līdz šim Rēzeknē nebijušas performances dalībniekiem, tās realizācijas laikā māksliniece Kate Seržāne veidoja “Gājēju pārbrauktuvi”, liekot piedzīvot ļoti satraucošas sajūtas. Vienlaicīgi iesaistot mūs – gājējus, kad ejam pāri ielai vietā, kur pārejas nav, gan braucējus, kuri, mēģinot nodemonstrēt ātrumu, ātri var radīt baltu “veļu mākoni”. 
 
Pavisam citādas sajūtas radīja piedalīšanās mākslinieces Maijas Puncules jau pagājušajā gadā aizsāktajā vides akcijā “Dziesma”, kur katru  aicināja iesiet lentu kā dziesmu, kas skan pāri Rēzeknes pakalniem. Prieks, ka dziedāšanā iesaistījās lieli un mazi, dažs vien nosaucot dziesmas nosakumu, bet cits patiešām izdziedot vismaz vienu panttiņu.
 
Festivāla parkā ikgadējais “Staro Rīga” mākslinieks Rihards Šešo ļāva ielūkoties spoguļu instalācijā un kaleidoskopa iekšpusē vērot dejas rakstus – fascinējoši un tik efektīgi, ka iztēlē varēja aizceļot brīnumzemē. Turpat līdzās skatītājus pārsteidza Ilmāra Āboliņa veidotais kustīgais un uguņojošais “Zirneklis” un “Velosipēds”.
 
Festivāla programmā iekļāvās arī Eiropas jauniešu projekta pārstāvji – ielu teātris “SPEAK UNIQ”, kuri savā performancē apvienoja Turcijas, Spānijas un Latvijas kultūras izpausmes.
 
30.maijā festivāla ietvaros, gājēju promenādē trešo gadu skatītājus priecēja dzīvo skulptūru parāde, ļaujot vērot mākslinieku pārsteidzošās pārvērtības. Līdzās aicinātajiem profesionāļiem no Portugāles, Spānijas, Nīderlandes un Krievijas, kuru atvestajos tērpos ieģērbās arī vairāki Rēzeknes brīvprātīgie, dzīvo skulptūru šovā piedalījās arī konkursam pieteiktās skulptūras. Konkursa dalībniekus vērtēja pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” izveidotā žūrija, ņemot vērā tēla kopējo vēstījumu, dalībnieka meistarību, estētiskos un izklaidējošos aspektus. 
 
Dzīvo skulptūru konkursā žūrijas vērtējumā 1.vietu un naudas balvu 140 EUR apmērā ieguva fantāzijas varonis dzīvā skulptūra “Mechatron” (Aleksandrs Rezvovs, Rēzekne), 2.vietu un naudas balvu 120 EUR – “Levitējošais cilvēks” (Liepājas cirks “Beztemata”), 3.vietu un naudas balvu 100 EUR – plastiskais un enerģētiskais personāžs “Sirano de Berzerak” (Dmitrijs Ivanovs, Daugavpils), 4.vietu un 80 EUR – fantāzijas varonis “Gladius” (Andris Tenčs, Rēzekne) un 5.vietu un naudas balvu 60 EUR – “Burvis” (Vanda Gibovska, Daugavpils).  
 
Šogad specbalvu bija sarūpējis arī Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, to ieguva “Astoņi ēzelīši” (Teātris-studija “Joriks”, Rēzekne). Apmeklētāju balsojumā ar pārliecinošu balsu vairākumu uzvarēja un skatītāju simpātiju balvu ieguva dzīvā skulptūra “Kofú, The Fantastic Goblin” jeb Zaļais goblins no Spānijas. 
 
Festivāla koncertos bija iespēja klausīties  Latgales grupas -  “Aftoportret”, “Šiski i Tabačok”, “Dabasu Durovys”, “Sovvaļnīks” un “Kapļi”, gan viesmāksliniekus no Rīgas – uzstājās Marija Mickeviča jeb MNTHA, Ivo Grīsniņš-Grīslis ar pavadošo grupu, grupa “Sus Dungo”, grupa “Triānas parks” ar Agnesi Rakovsku, no Lietuvas – grupa “Garbanotas  Bosistas”, no Beļģijas – grupa “Indocile”.
 
Savukār Rēzeknes pilskalnā radošā mūzikas autoru grupa DREAM CATCHERS – Andris Kažemāks, Guna Egle, Igors Leitāns, Artūrs Vaivods – Šulte un Igors Vaivods – Šulte izveidoja  “Maģisko pili”, kur elektroniskās mūzikas ritmos varēja dejot, bet līdz ar tumsas iestāšanos pils piepildīja apkārtni ar satriecošiem neona gaismas un krāsu stariem.
 
Festivāls “Seven Hills” mēģināja apmeklētājus uzrunāt caur sajūtām, ko katrs izdzīvo sevī, cenšoties raisīt pārdomas un pavērt plašākus mākslas un mūzikas apvāršņus, ceram, ka vasaras sākumu izdevās piepildīt ar nebijušām emocijām un lai tāda ir mums visiem šī vasara!
 
Paldies visiem dalībniekiem par uzdrīkstēšanos un piedalīšanos! Paldies festivāla atbalstītājiem – veikalu tīklam „Top!” Rēzeknē, kafejnīcai “Rositten”, SIA “Lekon” un kafejnīcai “Post Cafe”!
 
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"