46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 06. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Didzis, Gaidis/ Анатолий, Савва, Александра, Юрий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Noslēgsies LangOER projekta laikā īstenotie skolotāju kursi

Фото: RA
Rēzeknes Augstskolā (RA) tiek īstenots LangOER projekts, kura mērķis ir veicināt un uzlabot mazāk lietoto valodu apguvi, izmantojot brīvi pieejamos izglītības resursus jeb OER (Open  EducationResources). 
21. maijā plkst. 14.00 RA, Atbrīvošanas alejā 115 (vēsturiskajā skolotāju institūta ēkā, 124. auditorijā) notiks skolotājiem paredzēto kursu noslēgums – skolotāju individuālo darbu prezentācijas, kas atklās mūsdienīgu pieeju novadmācības un citu mācību priekšmetu apguvē.
 
Mācību materiālu reģionālajās valodās (frīzu valoda Nīderlandē, latgaliešu valoda Latvijā, veru – Igaunijā u.c.), kā arī nacionālajās valodās, kurām nav tik liels lietotāju skaits (šajā gadījumā – latviešu un lietuviešu valoda) tīmeklī jeb internetā ir ļoti maz, tāpēc tika īstenots viens no projekta uzdevumiem – paaugstināt skolotāju digitālo kompetenci un interesi par dažādiem datorrīkiem, programmām savu uzdevumu veidošanā vai skolēnu iesaistīšanā tieši šo, mazāk lietoto valodu, mācīšanā.
 
Jāuzsver, ka skolotāji no dažādiem Latgales novadiem, kā arī no Valmieras šo kursu laikā ir radījuši lieliskus interaktīvus uzdevumus latgaliešu valodā, kas noderēs mācību procesā arī citiem skolotājiem un būs brīvi pieejami tīmeklī.
 
Organizējot skolotājiem kursus, tika parādīts, ka ir iespējams izmantot video lekcijas, kas ir citās valodās, kā ar datorprogrammu palīdzību, klausoties video, kas ir citā valodā, piemēram, lūgt skolēniem rakstīt titrus latviešu vai latgaliešu valodā, kā veidot materiālus novadmācības priekšmeta attīstīšanai. Skolēniem ir iespējas veidot radošus darbus par savu novadu, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas; tādā veidā viņiem rodas interese, jo planšetdatori, viedtālruņi un citas tehnoloģijas – tā ir viņu ikdiena, tāpēc arī novadmācība vai mazāk lietotās valodas nedrīkst atspoguļot tikai kaut ko aizvēsturisku, šim laikam neraksturīgu.
 
Uzziņai. Projekts tika uzsākts 2014. gada janvārī, un kopumā tas ilgs trīs gadus, līdz 2016. gada beigām. Projektā piedalās septiņas valstis: Nīderlande, Beļģija, Zviedrija, Polija, Lietuva, Norvēģija un Latvija. Mūsu valsti šajā projektā pārstāv RA (projekta nacionālā koordinatore – Sanita Lazdiņa). LangOER sadarbības projekts ir paredzēts pētniekiem, valodas un izglītības politikas veidotājiem, kā arī pedagogiem, piedāvājot mācību seminārus 7 valodās ar mērķi informēt par tīmekļa atvērtās piekļuves izglītības resursiem, veicinot multilingvālu un interaktīvu brīvo mācīšanās resursu izveidi un izmantošanu skolā. 
 
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"