46.lv
Sestdiena, 2024. g. 27. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle/ Мартин, Остап
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes Augstkolā aizvadītas „Inženieru dienas 2015” (foto)

Фото: M.Justs
No 20. līdz 25. aprīlim notika ilgi gaidītās un atraktīvās „Inženieru dienas 2015”, kuras organizēja Rēzeknes Augstskolas (RA) Inženieru fakultātes (IF) Studējošo pašpārvalde sadarbībā ar RA Studējošo padomi, IF dekānes Ērikas Teirumniekas un Vides tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta (VTTP) koordinatores Sintijas Augules atbalstu.
Inženieru dienu ietvaros RA viesojās studenti no Pleskavas Valsts universitātes (Krievija) un Jade Augstskolas (Vācija). Pleskavas Valsts universitātes studenti, sadarbojoties ar RA asoc.prof. Dr.sc.ing. Andri Martinovu un RA mehatronikas studentiem, Mehatronikas laboratorijā praktiski izstrādāja konkrētus projektus. Abu valstu viesi piedalījās Inženieru dienu aktivitātēs.

20. aprīlī pie Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra „Zeimuļs” Inženieru dienas atklāja RA IF dekāne Ērika Teirumnieka. Inženieru dienas sākās ar aizraujošām kuģīšu un plostu sacensībām pa Rēzeknes upi. Šogad ar pašdarinātām konstrukcijām Inženieru dienu atklāšanā piedalījās ne tikai IF studenti, bet arī Ekonomikas un pārvaldības fakultātes (EPF) studenti, ka arī Dagdas vidusskolas, Tiskādu, Gaigalavas, Feimaņu, Verēmu, Rogovkas skolu audzēkņi un Pleskavas Valsts universitātes studenti. Konkursā bija piereģistrēti dažāda dizaina un konstrukcijas 20 kuģīši.
 
Kuģīšu un plostu noformēšanai un izgatavošanai bija noteiktas prasības, ko varēja izlasīt augstskolas mājas lapā, kurā notika arī balsošana par oriģinālāko, ekoloģiskāko, konstruktīvi pareizāko un skatītāju simpātijas ieguvušo kuģīti vai plostu.
 
Visātrākais kuģītis ar dzinēju izrādījās Pleskavas Valsts universitātes kuģītis „i-SHPROT”. Par ātrāko pa straumi peldošo kuģīti bez dzinēja tika atzīts Dagdas vidusskolas kuģītis „Air – sport”. RA EPF kuģītis „Peldošā sala” ieguva oriģinālākā kuģīša titulu. Par ekoloģiskāko kuģīti tika atzīts Dagdas vidusskolas kuģītis „Burinieks”, konstruktīvi pareizākā kuģīša titulu ieguva RA IF 3. kursa mehatroniķu kuģītis „Titāniks 2”. Savukārt simpātiju balvu ieguva Dagdas vidusskolas kuģītis „Centure”. Tika piešķirta arī mierinājuma balva Dagdas vidusskolas kuģītim „NO-SPA”, kas kļūdas dēļ netika pievienots balsojumam.
 
21. aprīlī RA teritorijā Atbrīvošanas alejā 115 notika inženieru atraktīvā Sporta diena. Savus spēkus dalībnieki varēja pārbaudīt sešās disciplīnās. Komandu sacensībās piedalījās četras komandas – divas komandas no RA IF un pa vienai komandai no Pleskavas Valsts Universitātes (Krievija), Jades Augstskolas (Vācija). 
 
Godalgotās vietas tika sadalītas šādi: 1.vietu ieguva RA IF četru mehatronikas un viena vides inženiera studentu sportiskā  komanda „Ka tevi sasper kolektors” un saņēma balvā arī kausu. 2.vietu aizraujošā cīņā izcīnīja Pleskavas Valsts universitātes komanda, bet 3.vietu ieguva RA IF būvnieku studentu komanda „Svētdienas rokdarbu pulciņš”, savukārt atzinību saņēma Vācijas Jade Augstskolas studentu komanda. Komandas, kas ieguva pirmās trīs vietas, saņēma dāvanu kartes no picērijas „LaPizza”, savukārt atzinību saņēmusī komanda ieguva krekliņus no RA. 
 
Disciplīnā „Inženieru stafete” pēc punktu skaita par labāko tika atzīta Pleskavas Valsts universitātes komanda, disciplīnā „Datora salikšana uz laiku” – komanda no Pleskavas Valsts universitātes. Labāko orientētāju titulu ieguva mehatronikas studentu komanda „Ka tevi sasper kolektors”. Disciplīnā „Šautriņu mešana” uzvarēja komanda „Ka tevi sasper kolektors”, disciplīnās „Virves vilkšana” un „Pievilkšanās” nepārspēti bija RA IF būvnieku studentu komanda „Svētdienas rokdarbu pulciņš”.
 
22. aprīlī norisinājās 19. starptautiskā studentu zinātniski praktiskā konference „Cilvēks.Vide.Tehnoloģijas”. Konferences plenārsēdi atklāja RA rektors Edmunds Teirumnieks, novēlot visiem studentiem ražīgu un veiksmīgu konferences dienu. Konferences dalībniekus uzrunāja profesors Gotfrīds Noviks, kurš 1997.gadā uzsāka šīs konferences organizēšanu, un RA projektu koordinators Māris Igavens, aicinot studējošos pievērsties inovāciju popularizēšanā, savu ideju komercializēšanā.
 
Konferences laikā studentiem bija iespēja iepazīstināt plašu publiku ar saviem pētījumiem un veidot kontaktus jauno pētnieku vidū, ka arī piedalīties diskusijās. Savus zinātniskos darbus prezentēja gan studenti no Latvijas – Rēzeknes Augstskolas, Daugavpils Universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes,  gan arī no Krievijas (Pleskavas Valsts universitāte) un Vācijas (Jade Augstskola). Darbs notika paralēli piecās sekcijās – vides aizsardzības, inženierzinātne, informācijas tehnoloģijas, mehatronika un elektronika, kā arī bija iespējams uzklausīt studentu referātus posteru sesijā. Kopā konferencē piedalījās aptuveni 80 dalībnieki,  ir īpaši patīkami atzīmēt, ka mūsu augstskolas studenti uzstājās pārliecinoši.
 
23.aprīlī veiksmīgi norisinājās starpaugstskolu „Erudīts”. Pasākumā piedalījās četras komandas. Prezentējot savu komandu un atbildot uz trīsdesmit jautājumiem, 1.vietu izcīnīja RA studentu komanda „Rūtainie krekli”, 2.vietu ieguva VRK komanda „Ananāsu bērni”, 3.vietu ieguva viesi no Pleskavas Valsts universitātes studenti, savukārt atzinība par piedalīšanos tika pasniegta Jades  Augstskolas studentiem. Vakarā visus studentus gaidīja Inženieru balle ar pārsteiguma atrakcijām.
 
24.aprīlī notika diskusiju seminārs „Energoefektīvu ēku būvniecība”, kurā piedalījās gan studenti, gan docētāji no RA, gan ieinteresētie uzņēmēji.
 
25.aprīlī RA IF absolventi bija laipni gaidīti salidojuma vakarā, kur visus izklaidēja Ināra Dovgiallo un vakara vadītāji Imants Kraulis un Ilze Dovgiallo. Tika apspriesti RA absolventu asociācijas darbības aspekti.
 
25.aprīlī Lielajā talkā RA fakultāšu studenti un akadēmiskais personāls sakopa Rēzeknes Augstskolai pieguļošo teritoriju Atbrīvošanas alejā 115. „Inženieru dienas 2015” noslēdzās ar Rēzeknes novada skolēnu tehniskās jaunrades darbu prezentācijām, un šajā pasākumā piedalījās 120 skolēni.
 
Esam ļoti pateicīgi Inženieru dienu atbalstītājiem: Lattelecom, RA Studējošo pašpārvaldei, Rēzeknes novada domei, Red Bull, restorānam „Brus Lī”, uzņēmumam SIA „Scandagra Latvija” un SIA „Bayer Latvia”. Izsakām pateicību Mārim Justam par brīnišķīgajiem fotomirkļiem!
 
Pateicība tiek izteikta „Inženieru dienu 2015” organizēšanā un vadīšanā: J.Kirillovai, M.Božko, I.Dovgiallo, R.Verbickim, K.Štekelim, N.Bernānam, I.Lukstai, M.Avišānei, I.Kraulim, K.Vanagam, L.Kudravskai, E.Zujānei. Īpašs paldies ir Ē.Teirumniekai un S.Augulei par sniegto nozīmīgo atbalstu Inženieru dienu realizēšanā un organizēšanā, it īpaši studentu zinātniskās konferences organizēšanā. Paldies E.Zujānei par intelektuālās spēles „Erudīts” organizēšanu, D.Kotānei par sponsoru piesaisti intelektuālajai spēlei „Erudīts”, K.Pokulei par Inženieru balles vadīšanu. Paldies visiem dalībniekiem, brīvprātīgajiem un organizētājiem!
 
lat.46.lv  
Foto

 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"