46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Krievijas vēstniecība grib svinēt 9.maiju Latvijā: Rēzeknes novada pašvaldība pretimnākoša

Фото: kasjauns.lv
Pēc 4 nedēļām Kremļa Sarkanajā laukumā būs grandioza militārā parāde par godu nacistiskās Vācijas sagraušanas 70. gadadienai. Krievijas plānus šos svētkus atzīmēt plaši un ar vērienu sajutušas arī Latvijas pašvaldības, kurās saņemts Krievijas vēstniecības aicinājums sadarboties Uzvaras dienas svinēšanā. Latvija 9.maiju nesvin, jo tas saistās ar mūsu valsts okupāciju 1940.gada jūnijā.
Tomēr, kā pārliecinājās Nekā Personīga žurnālisti, pašvaldībās nav vienotas nostājas pret Latvijas valstij diskutablo svētku svinēšanu. Drošības policija pašvaldībām iesaka atteikt sadarbību Krievijas vēstniecībai 9.maija Uzvaras dienas svinībām.

Marta sākumā Ogres novada dome saņēma Krievijas vēstnieka Aleksandra Vešņakova rakstisku lūgumu sadarboties Uzvaras dienas svinību organizēšanā. Vēstniecībai vajadzēja pašvaldības telpas 15. aprīlī, lai Ogres pusē dzīvojošajiem Otrā pasaules kara veterāniem pasniegtu medaļas par godu Lielā Tēvijas kara septiņdesmitgadei. Vēstulē nebija norādīts ne veterānu skaits, ne pasākuma plāns vai mērogs. Tāpat nebija skaidrs, vai pašvaldībai jānodrošina svinībām apsardze. Ogres mērs Artūrs Mangulis ar atbildi nesteidzās. Domes koalīcijā tika izlemts par Latvijai vēsturiski diskutablā datuma svinēšanu prasīt padomu valdībai un specdienestiem.

ARTŪRS MANGULIS, Ogres novada domes priekšsēdētājs (Latvijas Zaļā partija) - Mēs izlēmām tomēr pakonsultēties ar visām iesaistītajām ministrijām - Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, aizsardzības ministriju un Drošības policiju un saņēmām visas atbildes. Tas kopējais viedoklis tomēr bija tāds, ka šajā mirklī, ņemot vērā, kāda situācija ir izveidojusies savstarpējās attiecībās starp abām valstīm, tomēr būt piesardzīgiem un varbūt šajā mirklī draudzīgi atteikt.

Krievijas vēstniecība, atbildot uz Nekā Personīga jautājumiem, raksta, ka tiesības saņemt jubilejas medaļas esot apmēram pieciem tūkstošiem Latvijā dzīvojošo kara veterānu. Uz Krievijas svinīgajām 9.maija parādēm braukšot 13, bet pārējiem pasniegs apbalvojumu Rīgā un citās pilsētās. Vietējās pašvaldības lielākoties atbalstot Krievijas vēstniecības aicinājumu sadarboties un sniedz telpas Uzvaras dienas svinībām. Par to liecina arī Nekā Personīga veiktais eksperiments. Zvanījām uz vairākām novada domēm, kurās ir līdzīgs iedzīvotāju skaits kā Ogres novadā.

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (ievēlēts no «Vienotības», Reformu partijas, Latgales partijas, Nacionālās apvienības saraksta): - Vai runa ir par Rēzeknes novadu vai pilsētu arī?
 
TV3: Tur būs cilvēki gan no jūsu puses, gan pilsētas. Bet vietu mums vajag vienu.
 
Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs: Ja vienosimies ar pilsētu, tādu vietu atradīsim! Es tagad došu klausuli savai vietniecei.
 
TV3: Tad principiāli tas ir iespējams?
 
Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs: Jā, protams!
 
TV3: Bet man lūgums, ja iespējams, lai nebūtu jāmaksā par īri. Vai varam vienoties par nelielu īres maksu vai arī pavisam bez maksas?
 
Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs: Protams, domāju, ka bez īres maksas iztiksim. Tie taču ir kara dalībnieki!
 
TV3: Paldies!

Комментарии (0-2/2)
Burkhards 13.04.2015 19:08
Kauns!
ra 15.04.2015 10:31
Man, liekas, pretīmnākšana ir laba lieta, bet sasteigt nevajag (es par konsultācijām)
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"