46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzekniešus priecēs jauni koku un ziedu stādi pilsētā

Фото: rezekne.lv
Pirmie pavasara darbi ir jau sākušies un Rēzekne, kā arvien, grasās tapt vēl skaistāka, bagātinot savas ielas, gājēju celiņus un pilsētas laukumus ar jauniem koku un ziedu stādiem, kas darīs mūsu pilsētu vēl krāšņāku par prieku rēzekniešiem un pilsētas viesiem.
Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvaldes galvenā speciāliste komunālinžniere Nellija Sināte pastāstīja par paveiktajiem un plānotiem darbiem, kas saistīti ar pilsētas apzaļumošanas procesu, koku stādīšanu un izciršanu.

“Rēzeknes galvenā artērija – Atbrīvošanas aleja – ieguvusi vairākas jaunas liepas: iestādītas 9 liepas Atbrīvošanas alejas posmā no Latgales ielas Daugavpils virzienā, 20 liepas Atbrīvošanas alejas posmā no Kosmonautu ielas līdz Maskavas ielai. Pēc Zemnieku ielas rekonstrukcijas pabeigšanas 72 liepas plānots iestādīt gar ielas malām. Pavisam laikā periodā no 2012.gada līdz 2015.gadam tika iestādīti 362 koki un 2883,6 m2 krūmu. Tiesa gan jāatzīst, ka šajā laikā periodā nācās izcirst 267 slimus, sausus un bīstamus kokus, kuri varēja apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.” N.Sināte norādīja, ka, pēc Daugavpils Universitātes speciālistu koku inventarizācijas datiem, Atbrīvošanas alejā un Kultūras un atpūtas parkā 33 koki ir ar ļoti vāju vitalitāti un 105 – ar vāju vitalitāti.
 
“2011.gadā tika izveidota darba grupa, kurā strādāja gan paši iedzīvotāji, gan arī domes darbinieki ar mērķi apsekot un uzskaitīt pilsētas aizsargājamos kokus. Šo statusu ieguva 17 objekti – piemiņas koki, koki ar kultūrvēsturisko nozīmi, ainaviski skaisti un lieli koki, kā arī retas sugas koki,” tā Sināte. Viņa stāsta, ka 2013.gadā ERAF/KPFI projekta “Tartu, Rēzekne, Pleskava: zaļā pārvaldība ilgtspējīgai pilsētu attīstībai un teritoriālajai plānošanai Igaunijas-Latvijas-Krievijas robežpilsētās” ietvaros tika veiktas dažādas aktivitātes, tajā skaitā neatkarīgie eksperti noteica pilsētas teritorijā esošos un potenciālos dižkokus, kuri tiek īpaši uzraudzīti. Kā piemēru speciāliste min 1937.gadā valstsvīru K.Ulmaņa, J.Baloža un K.Berķa  stādītos ozolus Galdnieku ielā 8: “Zaļajā zonā gājēji bija iemanījušies iemīt taciņu starp kokiem, pasliktinot to stāvokli, jo virspusē sāka parādīties koku saknes. Tika uzstādīta nožogojošā barjera un “taciņu minējiem” ceļš tika slēgts.”
 
Mainīsies arī puķu trauki, kas pēc ziemas ir ieguvuši jaunu veidolu, tos rotā daudzkrāsainās atraitnītes, kas nebaidās aukstuma, bet pēc salnu perioda tiks stādītas viengadīgās puķes. Šogad viengadīgo puķu plānots iestādīt par 205 m2 vairāk, tās būs izvietotas gar gājēju celiņiem no visām četrām pieminekļa „Vienoti Latvijai” pusēm, bet kopējā viengadīgo puķu stādījumu platība sasniegs 471,64 m2. Palielināsies arī dekoratīvo krūmu platība par 12,4 m2, un tas būs Atbrīvošanas alejā 56 pie F. Trasūna pieminekļa skulptūru grupas. Būs arī jauninājums – Brāļu Skrindu ielā gar Festivāla parku pie septiņiem apgaismes stabiem tiks izvietoti divpusējie stiklplasta trauki ar puķēm. Rudenī tiks sagatavoti stādījumi ziemas periodam, pēc veģetācijas beigām noformēti puķu trauki ziemas motīvos, tiks stādītas sīpolpuķes 2016. gadam.
 
Jācer, ka rēzeknieši novērtēs ieguldīto darbu pilsētas zaļās un ziedu rotas veidošanā, saudzējot un pasargājot jaunos kociņus un puķu stādus no izpostīšanas.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"