46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 20. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Salvis, Selva, Venta/ Антонина, Давид, Йосип, Тадей, Нил
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes novadā senkapu izlaupītāji radījuši vairākus miljonus zaudējumus

Фото: VKPAI
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija janvārī konstatēja, ka Viļakas un Rēzeknes novadā izpostīti un izlaupīti vairāk nekā 200 senie latgaļu apbedījumi divos senkapos.Pāris mēnešu laikā ir izpostīti vismaz 600 apbedījumi, vēsta Skaties.lv
Kapu postīšana un izlaupīšana nav jaunums. Kopš viegli pieejami metāla detektori, pieminekļu postījumu skaits ir strauji audzis. Kapos sazagtās unikālās bronzas rotas lietas, darbarīkus un ieročus no racējiem iepērk uzpircēji, kas tās izved uz ārzemēm vai tirgo internetā. Tirdzniecība nav aizliegta, bet par izvešanu paredzēta vien administratīvā atbildība.

Ciblas Djatlovkas senkapi šogad ir piektie, kur konstatēti dramatiski mantraču postījumi. Senkapos Rēzeknes un Ludzas apkārtnē izpostīti vismaz 600 seno latgaļu apbedījumi. Valstij nodarīti vairāk nekā miljons eiro zaudējumi.

Visiem izpostītajiem kapulaukiem ir kopīgas iezīmes – tie ir mežā un to tuvumā nav māju. Spriežot pēc daudzajām bedrēm, kapu apzadzēji netraucēti darbojušies vairākas dienas. Ap metru dziļās bedres ir izraktas katrā pauguriņā. Zagļi nav pūlējušies slēpt pēdas.

Vispirms zagļi darbojušies Viļakas novada Daņilovkas un Loginu kapos. Tur izpostīti ap 200 apbedījumu. Pēc tam izzagti Rēzeknes novada Batņu senkapi. Tie atrakti, un no kauliem nolasītas bronzas rotas lietas. Marta sākumā izrakņāti vēl 400 apbedījumi Stoļerovas un Ciblas pagastā. Iegūtās vēsturiskās lietas nonāk pie uzpircējiem, kas tās vai nu izved uz ārzemēm, vai tirgo internetā.

Nodarīti vairāk nekā miljons eiro zaudējumi, taču nenovērtējams ir vēstures izpētei nodarītais kaitējums.

lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"