46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes slepkavas: kā 16 gadu vecumā iespējams nonākt līdz slepkavībai? (video)

Фото: Publicitātes foto
Šausminoša bērnības trauma, vecāku uzraudzības trūkums un milzīga visatļautības sajūta – šis savienojums rēzeknieti Edgaru jau 16 gadu vecumā bija padarījis par rūdītu recidīvistu. Cietsirdīgā slepkavība, ko pusaudzis kopā ar diviem draugiem pastrādāja pirms nedēļas, bija tikai pēdējais noziegums viņa nodarījumu virknē, vēsta TV3, informē skaties.lv.
Ja Edgaru nesargātu nepilngadīgā statuss, un, iespējams, tēva ietekme, visticamāk, viņš jau no novembra būtu bijis aiz restēm.

Šoks par Viktorijas slepkavību
 
Kad devītā janvāra vakarā rēzekniete Viktorija, kā ierasts beidza maiņu boulinga zālē, kur strādāja par bārmeni, viņai zvanīja labākā draudzene Olga. Viņa bija pēdējais cilvēks, ar ko Viktorija runāja pirms nāves.
 
Viktorijas draudzene Olga: “Vika bija labsirdīga un draudzīga, vienmēr ar visiem satika. Es joprojām nespēju saprast, kādēļ tas notika ar viņu. Mēs sazvanījāmies ap desmitiem vakarā. Viņa teica, ka viss ir kārtībā, braukšot mājās un citu plānu nav. Kad man nākamajā dienā piezvanīja viņas draugs un pateica, ka Viktorija ir pazudusi, es biju šokā.”
Ka ar Viktoriju noticis kas slikts, draugi un kolēģi sapratuši tikai nākamajā rītā.
 
“Tad, kad viņa neatnāca uz darbu, mēs visi bijām ļoti pārsteigti un satraukti – nu tā nav Viktorija, kas neatnāk uz darbu un nepaziņojot, neko nesakot pēkšņi nav darbā,” stāsta Viktorijas kolēģe Janīna Ostaša.
 
Viņi uzreiz vērsās policijā. Tās pašas dienas vakarā Viktorijas līķis bija atrasts, bet trīs jaunieši – 16 gadus vecie Edgars un Kaspars, kā arī 24 gadus vecais Ēriks – jau bija aiz restēm.
Komentējot slepkavību, Valsts policijas Rēzeknes iecirkņa priekšnieks Gunārs Paškevičs norāda: “Slepkavība bija rūpīgi izplānota un, uzsveru, īpaši cietsirdīga.”
 
Slepkavība bijusi īpaši nežēlīga
 
Atgriežoties mājās, Viktorija bija sastapusi savu paziņu Edgaru. Viņš bija Viktorijas drauga draugs, kas reizēm sastapts ballītēs. Sociālajos tīklos joprojām klejo fotogrāfijas, kurās upure ar vēlāko slepkavu draudzīgi pozē kamerai. Tomēr viņu pēdējā tikšanās nebija nekāda sakritība. Edgars ar draugiem bija ieplānojis nozagt Viktorijas 1997. gada ražojuma Audi A6. Lai būtu droši, ka laupīšana izdosies, viņi izplānoja, kā panākt, lai pati upure savu auto nogādā tālāk no svešām acīm.
 
Šis noziegums bija īpaši nežēlīgs un ļoti rūpīgi izplānots. Slepkavas Viktoriju uz nomaļo dārza mājiņu atvilināja, piedāvājot viņai lētu degvielu. Te viņi meitenei uzbruka un sita viņu vēl labu brīdi pēc tam, kad viņa jau bija mirusi.
 
Meitenes nāvi izraisījis sitiens pa galvu. Tādēļ liecinieku aprakstītās traumas – izlauztus pirkstus, lauztus kaulus, un neskaitāmus zilumus – grūti izskaidrot savādāk, kā ar nemotivētu sadismu.
 
Baisa bērnības trauma
 
Visi trīs aizdomās turētie vietējās policijas redzeslokā bija jau ilgu laiku, tomēr visšausminošākais ir 16 gadus vecā Edgara dzīvesstāsts.
 
2004. gadā tika nežēlīgi nogalināta viņa māte. Zēna audzināšanu teorētiski uzņēmies tēvs – ierindas kārtībnieks Rēzeknes policijas iecirknī. Tomēr praktiski tēvam jau bijusi cita ģimene, tādēļ no agrīniem pusaudža gadiem Edgars dzīvojis kopā ar māsu. Savvaļā palaistais pusaudzis ātri vien nostājies uz noziedzības takas – pirmās sadursmes ar policiju notikušas jau 12 gadu vecumā, bet gadiem ejot nodarījumi kļuvuši smagāki.
 
Sit skolotāju un laupa
 
Piemēram, pirms aptuveni gada viņš izslēgts no skolas kopmītnēm pēc kriminālprocesa par valsts mantas bojāšanu. Līdz spriedumam lieta gan nenonāca, jo Edgars sirsnīgi atvainojās un panāca ārpus tiesas vienošanos. Jau nākamajā dienā viņš piekāva savu 76 gadus veco skolotāju Antonu Rancānu. “Viņš nāca virsū un traucēja strādāt, lai, kā saka, es viņu aiztiktu. Protams, es viņu pavilku aiz kapuces, kad viņš gribēja kāpt puķudobē iekšā. Nu tad to viņš arī izmantoja kā ieganstu, lai kā saka salauztu man degunu,” atceras skolotājs.
Skolotājs uzskata, ka uzbrukums nebija nejaušība, jo notiekošo filmējis kāds iepriekš sagatavojies Edgara klases biedrs. Vietējā policijā uzskaita veselus piecus smagus noziegumus, kuros viņš varētu būt iesaistīts. Visšokējošākais brīdis gan pienācis pavisam nesen 18. novembra brīvdienās, kad Edgars aizturēts aizdomās par trīs cilvēku brutālu piekaušanu un aplaupīšanu.
 
“Piezvanīja no policijas un jautāja īsumā pastāstīt arī par Edgaru. Es saku – nu es diemžēl īpaši daudz neko pozitīvu pateikt, ir daudz pārkāpumu. Un tad man jautāja – kā jūs domājat, vai viņu vajag paturēt, nu pēc tās cilvēku sišanas apcietinājumā? Es teicu, ka es domāju, ka jā. Nu – nākamajā dienā viņš ieradās skolā,” stāsta Gundega Rancēna, skolas direktore.
Apcietināt Edgaru gan atteikusies nevis policija, bet tiesa. Viens no galvenajiem iemesliem – viņš ir nepilngadīgs. Nepilngadīgā statuss un, iespējams, arī tēva ietekme līdz šim bija starp iemesliem, kādēļ Edgars aiz restēm tā arī nebija nonācis.
 
Rēzeknes policija atbrīvojas no neprofesionālajiem kolēģiem
 
Par to liecina fakts, ka Rēzeknes policijas patruļa trīs jauniešus pie Viktorijas auto stūres pieķēra nozieguma naktī, bet nemaz nepārbaudīja, kam automašīna pieder. Tomēr Viktorijas slepkavu meklēšanu vadījušais Gunārs Paškevičs uzstāj, ka negodīgie kolēģi jau ir atstādināti, un Rēzeknes policijai kopumā pārmest nevarot.
“Mēs nepaslēpām konstatētos faktus par policijas darbinieku rīcību, un mēs nekavējoties par to ziņojām augstākstāvošai vadībai. Neslēpām arī tos visus faktus no sabiedrības, jo šeit runa iet par to, lai mums arī iztīrīt savas rindas no tādiem likumpārkāpējiem,” uzskata Gunārs Paškevičs.
 
Atklāts paliek vien jautājums – kādēļ tieši Viktorija kļuva par upuri? Policijas oficiālā versija joprojām ir – viņi iekārojuši jaunietes auto. Neizmērojamo cietsirdību, ar kuru noziegums pastrādāts šī versija gan īsti neizskaidro. Rēzeknē arvien skaļākas kļūst baumas, ka slepkavām bijis konflikts ar meitenes draugu, un noziegums izplānots kā atriebība.

 


 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"