46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Viktorijas slepkavības nozieguma notikumu gaitas restaurācija

Фото: A. Drēziņš
Vēsts par 21 gadu vecās rēzeknietes Viktorijas Višņakovas nežēlīgo slepkavību pāršalca visu valsti. Papildu uguni pakulām piešķīla ziņa, ka viens no trijiem aizdomās turamajiem ir nepilngadīgs policista dēls. Pret viņu iepriekš jau bija ierosināti pieci kriminālprocesi. Kāpēc viņu neielika aiz restēm, kā policija gribēja? Ko par sava dēla audzināšanu saka tēvs? Bet ne tikai šādi jautājumi nodarbina cilvēkus. Daļa rēzekniešu noraizējušies par slikto drošības situāciju un pārmet, ka pilsētā likvidēta pašvaldības policija. Ko saka pilsētas vadība? 
Kopā ar Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieku Juri Pastaru "Latvijas avīze" restaurē minētā nozieguma gaitu, par kuru ir daudz spekulāciju, tostarp arī attiecībā uz policiju. Ar aizdomās turamajiem vēl strādā izmeklētājs, daudz kas ir skaidrs, par dažām lietām ir versijas un nepieciešama precizēšana. Jānoskaidro katra iesaistītā loma notikušajā. Ne visu izmeklēšanas interesēs var arī atklāt.
 
Patlaban apsūdzība ir celta par slepkavību grupā ar nolūku iegūt mantu. Aizturēti divi 16 gadus veci jaunieši un 24 gadus vecs vīrietis, kuriem tiesa piemērojusi apcietinājumu. No amata pienākumu pildīšanas ir atstādināti četri policisti. Viņu rīcību vērtē Valsts policijas Iekšējās drošības birojs.
 
Rūpīgi plānots noziegums
 
Noziegums ticis rūpīgi plānots. Mājā, kuru īrēja policijas kārtībnieka nepilngadīgais dēls kopā ar savu pieaugušo māsu, bija sagatavotas un noslēptas metāla caurules. Tieši uz šīm mājām ceturtdien, 8. janvārī, pēc darba boulinga centrā pēc desmitiem vakarā devās Viktorija, kurai bija piedāvāts par desmit eiro nopirkt divdesmit litrus dīzeļdegvielas viņas drauga automašīnai “Audi”. To jaunā sieviete izmantoja, kamēr draugs ir Vācijā. Sētā degviela automašīnā patiešām tika ielieta. Pēc tam sievieti ievilināja mājā, kur viņu brutāli sita ar stieņiem. Viktorijai sašķaidīja galvu un ievilka vannā.
 
“Noziedznieki darbojās mērķtiecīgi un profesionāli. Meitenei ap galvu aplika drēbi, lai nepaliktu asins pēdas mašīnā, un viņa tika aizvesta uz iepriekš nolūkotu neapdzīvotu vasaras mājiņu Dārziņu rajonā, kur viņu noslēpa zem lupatām. Pēc tam noziedznieki atgriezās mājās, kuru rūpīgi iztīrīja no asinīm – tik rūpīgi, ka vēlāk policija asins pēdas varēja atklāt tikai ar speciāliem līdzekļiem. Pēc tam noziedznieki ar “Audi” devās braucienā pa pilsētu. No viņu puses tas bija ļoti stulbi, taču tas liecināja arī par visatļautības sajūtu. Vai šo sajūtu stiprināja arī kādi apreibinoši dzērieni vai vielas, noskaidros ekspertīzē,” stāsta J. Pastars.
 
Īsi pirms četriem naktī “Audi” apturēja patruļpolicijas ekipāža. Nekādu pārkāpumu braucēji gan nebija izdarījuši, taču šajā laikā pilsēta ir tukša, tāpēc policistiem nav problēmu pārbaudīt gan aizdomīgus, gan retus braucējus. Un te, kā saka J. Pastars, iestājās personiskais faktors: viens no diviem ekipāžas locekļiem izrādījās tā policista, kura dēls sēdēja pie stūres, maiņas biedrs. Policists jaunietim atņēma atslēgas, braucamā tehnisko pasi un to kopā ar automašīnu nogādāja kolēģim – puiša tēvam. Likums šajā gadījumā prasīja nepilngadīgajam sastādīt protokolu par braukšanu bez autovadītāja tiesībām un automašīnas nogādāšanu policijā. Policists tajā brīdī domāja, ka paglābis savu kolēģi kā pusaudža tēvu no 280 – 
430 eiro administratīvā soda. Vēl nebija zināms, ka Viktorija pazudusi un ka ar viņas auto braukā apkārt slepkavas. Vienlaikus, kā vēlāk tapa skaidrs, patruļekipāža ar savu rīcību iedragāja policijas godu.
 
Vēlāk noskaidrojās, ka kāds rēzeknietis bija pamanījis nepilngadīgo pie stūres Viktorijas drauga automašīnā un neizpratnē par to zvanījis draugam uz Vāciju, kurš savukārt zvanījis nepilngadīgā tēvam, kā arī Viktorijai. Tobrīd sieviete jau bija mirusi, bet no viņas telefona pienāca īsziņa, ka viņa ir mājās un viss ir kārtībā…

Vai bija jāizdara slepkavība, lai apcietinātu?
 
Par to, ka Viktorija pazudusi, policija no viņas mātes uzzināja pustrijos nākamajā dienā – 9. janvārī – un nekavējoties uzsāka meklēšanas darbus, kurus vadīja Valsts policijas Rēzeknes iecirkņa priekšnieks Gunārs Paškevičs. Strādāja 11 kriminālpolicisti, kuriem atbrauca palīgā kolēģi no Daugavpils. Pārbaudot patruļgrupu darbu, atklājās notikumi ar “Audi”. Astoņos vakarā visi trīs aizdomās turamie jau atradās policijā. Sākumā viņi liegušies: esot sievieti aizveduši pie draudzenes, kur tā palikusi, puiši, nesagaidot viņu iznākam no dzīvokļa, aizbraukuši prom…
 
“Sabiedrība mums pārmet, ka viens no slepkavām ir policista dēls, ka mēs viņu esam pieseguši. Tā tas nav bijis. Pret šo policista dēlu policija ierosināja piecus kriminālprocesus. Pērn 19. novembrī policija rakstīja Rēzeknes tiesai, ka puisis jāapcietina, jo kļuvis bīstams. 10. decembrī tiesa lēma, ka par Makašānu amatu vidusskolas skolotāja piekaušanu viņam piemērojams četru mēnešu nosacīts sods. Policisti vēl savā starpā drūmi pajokoja: vai viņam jāizdara slepkavība, lai nokļūtu aiz restēm? Diemžēl pēc nepilna mēneša, 8. janvārī, slepkavība arī notika… Sirmo skolotāju puika bija sasitis 25. aprīlī, bet, gaidot tiesu, paspēja nozagt, apzagt trīs automašīnas, kuras centies pārdot, veicis trīs laupīšanas, vienā no tām, no mugurpuses sitot cilvēkam pa galvu ar dēli. Policija bija pilnīgi pārliecināta, ka šis cilvēks no sabiedrības jāizolē. Tiesa tā nedomāja. Bet policija nevar cilvēku ielikt cietumā. Pēdējā laikā vērojama izkropļota cilvēktiesību izpratne, pārprasts humānisms, koncentrēšanās uz noziedzniekiem, aizmir­stot, ka Satversmē rak­stīts, ka sabiedrība jāaizstāv no noziedzniekiem. Bet mums ir noziedznieku aizstāvība, cilvēktiesības, viņš jau tikai puisītis…” skarbs ir J. Pastars, kurš uzskata: ja vecāki, skola un sabiedrība netiek galā ar personu, tā jāizolē, iekams nav notikuši ļoti smagi noziegumi. Arī otrs iesaistītais nepilngadīgais ir ar zagļa pieredzi, bet 24 gadus vecais trešais kompānijas dalībnieks Lielbritānijā sodīts par sieviešu iebiedēšanu un zagšanu.
 
Kādas mācības jāņem vērā no notikušā? Pēc 
J. Pastara domām, sabiedrībai jāseko līdzi personu degradācijai, par tām jāziņo likumsargiem; likumdevējiem jāstrādā, lai cilvēktiesības nedominētu pār sabiedrības tiesībām būt aizsargātai; policijai stingri jāturas pie reglamenta, arī tad, ja iesaistīti radi, draugi, kolēģi.
 
Kopumā J. Pastars neuzskata, ka Latgales reģionā drošības situācija pasliktinātos, esot vērojamas pat nelielas pozitīvas tendences: salīdzinot ar 2013. gadu, pagājušogad par 7% samazinājies noziedzīgo nodarījumu skaits, visas slepkavības atklātas.
 

Комментарии (0-2/2)
Petis 24.01.2015 23:51
Nezinu... Man šķiet, ka tieši tāpēc tie patruļnieki nolēma puisi atdot tēvam, jo pēc protokola sastādīšanas viņam būtu jāatsēž savu nosacīto... Tādi čaļi parasti jau tiek ivietoti speciālās slēgta tipa skolās, bet šis vēl pamanijās mācīties elitārā skolā (nosacīti elitārā). Tā ka tādai pilnīgi bezvainīgai policijai es neticu, turklāt jau tiesai soda mēru lūdz prokurors, nevis paši policisti.
tiesnesis 25.01.2015 07:45
Asinis sāk dzīsļot lasot šos notikumus. Tā vien gribētos, lai varētu attīt laiku atpakaļ un būt blakus, lai palīdzētu nabaga meitenei.. Publiski sadedzināt uz sārta tādus bezdvēseliskus radījumus.
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"