46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes 5.vidusskolas jaunieši ir aktīvi, arī improvizē sportiski

Фото: Publicitātes foto
Viena no iespējām, kā skolu jaunatnei radoši un attīstoši pavadīt brīvo laiku, ir iesaistīties teātra sportā, kur ir gan treniņi, treneri, tiesneši un sacensības, un tieši šādām teātra sporta sacensībām, kas pēc nedēļas Rēzeknē pulcēs labākos Latgales teātra sportistus, dosies arī aktīvu jauniešu komanda no Rēzeknes 5.vidusskolas, kam brīvo laiku patīk pavadīt improvizējot, vēsta LSM.
“Kur ir pirmais diploms...Šeit varētu būt sākums ...” - gandrīz deviņu gadu garumā sakrātos teātra sacensību diplomus izrāda Māris Lukjanovs, kurš Rēzeknes 5.vidusskolā ir ne vien sociālo zinību skolotājs, bet arī teātra sporta treneris. “Parasti mēs arī šeit mēģinām, šajā klasē, šī ir improvizētā skatuve…”
 
Stundas jau beigušās bet sociālo zinību kabinetā savācies prāvs pulciņš jauno teātra sportistu, lielākoties puikas, kas mācās 9. un 11. klasē, te viņi jau vairākus gadus ik nedēļu pēc stundām mēģina jeb trenējas: .
 
“Ir dažādas iesildīšanās tehnikas kurās iesildās pirms teātra sporta turnīriem un ir arī dažādas tehnikas, kā trīs vecīši uz soliņa piemēram, trīs no komandas imitē vecu cilvēku runu...”
 
Uz manu aicinājumu vienu no teātra sporta tehnikām nodemonstrēt jaunieši atsaucas labprāt un treneris mani aicina dot uzdevumu, un jaunieši, ne brīdi nemulstot, uzsāk improvizāciju.
 
Vai netraucē, ka citi smejas? „Dažreiz, ja ļoti smejas un pašam ir smieklīgi, bet nu ir jāmāk, tas ir tas talants - nesmieties pašam. Mūsu komanda atšķiras ar to, ka vairāk cenšas plēst jokus. Galamērķis ir tās tehnikas nospēlēt tā, lai patīk skatītajiem un patīk tiesnešiem - viņi vērtē emocijas, ir notikumu tiesnesis, un ir galvenais tiesnesis, kas vētē etīdi kopumā.  Vienā komandā ir līdz pieciem cilvēkiem, mūsu komandā ir pat par daudz cilvēku, mums ir viens rezervists...”
 
Kādām īpašībām ir jābūt, lai pievienotos pulciņam? – „Humora izjūtai, vajag prast pasmieties pašam par sevi, prast smīdināt citus un nesmieties, tajā pašā laikā izdomāt uz vietas, jābūt arī jaukam savā ziņā, lai neaizskartu savu pretinieku. Protams ka pirmkārt tā jau ir komunikācija,” skolēni sauc iemeslus, kas viņus saista šajā savdabīgajā sporta veidā:
 
“Uz skatuves tu sadarbojies ne tikai ar saviem komandas biedriem, bet arī ar pretinieku konkrētās tehnikas vai iesildīšanās laikā, tad tas, protams, ir skats uz visu no pozitīva skatupunkta, jo uz skatuves nedrīkst būt noslēgts un depresīvs, spontanitāte, kas noteikti ir lieliska īpašība , improvizācija, kas reālajā dzīvē noderēs un personīgi man jau tagad noder diezgan bieži.”
 
Darbošanos teātra sportā jaunieši paši vērtē kā lielu ieguvumu, kas, iespējams, ir ietekmējis arī to, ka daudzi no šiem jauniešiem jau tagad aktīvi iesaistās sabiedriskajā dzīvē, piemēram, darbojoties Rēzeknes pilsētas jauniešu domē.
“Mēs veidojam pasākumus, piedalāmies, rakstām projektus, piemēram, lai jaunieši iesaistītos pilsētas dzīvē, piemēram, kafija ar politiķiem. Ar mūsu palīdzību 18.novembrī Rēzeknē notika skrējiens „Ieelpo Rēzekni.”
 
Lai arī šādu aktīvu jauniešu teātra sportā paliekot aizvien vairāk, šī, pēc pašu skolēnu un viņu trenera vārdiem, vēl neesot īpaši populāra jauniešu brīvā laika pavadīšanas aktivitāte. Tomēr arī te notiek pat republikas līmeņa turnīri, kuros Rēzeknes jaunieši sevi jau paspējuši pierādīt.
 
“Tā ir galvenā lielā teātra sporta balva, kuru var izcīnīt reizi divos gados, un tā nu gadījies - mūsu vidū ir komanda, kas to izcīnīja pirms diviem gadiem 7.-9. klašu grupā.”
 
Iespēju pēc skolas beigšanas kļūt par aktieriem jaunieši neizslēdz, tomēr atzīst, ka teātra sports ļoti atšķiras no ierastā teātra.
 
Bet šos aktīvos Rēzeknes 5.vidusskolas jauniešus improvizējam uz skatuves varēs redzēt jau pavisam drīz Latgales novada atklātajā teātra sporta turnīrā, kas 30. janvārī norisināsies Rēzeknē, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā "Zeimuļs".
 
lsm.lv  

Комментарии (0-1/1)
kivi 25.01.2015 17:19
Nu, malači, ko lai saka, mums vajag pēc iespējas vairāk tādu aktīvu jauniešu, kas zin, ko grib!
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"