46.lv
Pirmdiena, 2024. g. 29. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Laine, Raimonds, Vilnis/ Галина, Леонид, Ирина
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzekniešiem malkas cenu kāpuma dēļ nākas taupīt katru pagali (video)

Фото: Publicitātes foto
Latgalē, kur iedzīvotāju rocība ir mazāka, šajā ziemā nāksies taupīt katru pagali. Šāda situācija radusies, jo šogad malkas cenas kāpušas par 20%-25%, ziņots LNT raidījumā  900 sekundes.
Latgales iedzīvotāji stāsta, ka iepriekšējā sezonā vienu automašīnas kravu ar malku varēja nopirkt, sākot no 40 eiro, taču šobrīd jau nākas šķirties no vismaz 100 eiro. Taču arī ar šiem krājumiem var nepietikt, ja ziema būs barga.

Malkas cenu kāpums daudziem pensijas vecuma iedzīvotājiem šogad liks ekonomēt katru malkas pagali. Aptaujātie Latgales iedzīvotāji stāsta, ka patlaban viņi meklē pēc iespējas lētākos variantus, lai mazinātu kopējās izmaksas.
 
Rēzekniete Aleftīna:
 
Es šai ziemai nopirku malku celmu veidā. Šos celmus man saskaldīja radinieks, un man sanāca lētāk. Ja ziemas ir siltākas, tad, ja agrāk es pirku tikai bērza malku. Taču tagad puse ir bērzu un puse – alkšņu malka. Tā sanāk nedaudz lētāk. Protams, ja skaldām paši.
Tikmēr pensionāre Marija stāsta, – lai nenosaltu, viņai nāksies pārcelties pie radiem. Ar pensiju pietiek tikai zālēm, bet siltumam – nē. “Es Viļānos agrāk dzīvoju, un tur pirka nu tā – automašīnas krava maksāja 100 eiro. Tāda bija cena, un es pirku. Tagad jau veselības nav, atnācu pie dēla dzīvot,” stāsta kundze.
 
Rēzeknietis Vitālijs:

Ja pasūti atvest gatavu malku, tās ir ļoti maz un cenas – dārgas. Citreiz pat apakšā ir visādas skaidas un birumi. Nav kvalitātes, bet ir dārgāk. Varbūt tas ir benzīna cenu dēļ, un arī vēl tie meži, kuros tagad pārsvarā jau viss izgriezts un malku grūtāk dabūt.
 
Eksperti stāsta, ka malkas cenu kāpumu ietekmē koksnes eksports, skaidro Latvijas Valsts mežos. Šoziem jārēķinās, ka par malku būs jāmaksā dārgāk. Turklāt viens no faktoriem, kas sadārdzina malku šobrīd, ir augstais pieprasījums.
 
“Pavasarī droši vien tā malka ir nedaudz lētāka. Kad nāk rudens un ziema, kā jau parasti pie mums, tad jau visi pamostas un tā malkas cena varbūt nedaudz pieaug. Pie mums arī daudz pērk lielie uzņēmumi, kas izmanto malku ražošanai. Tur visu cauru gadu viņiem tā malka ir vajadzīga,” stāsta Latvijas Valsts meži Ziemeļlatgales reģiona klientu apkalpošanas speciālists Jānis Dunda.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"