46.lv
Otrdiena, 2024. g. 14. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis/ Тамра, Марк
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes Augstskolai sava katlu māja (foto)

Фото: M.Justs
Rēzeknes Augstskola (RA) ir moderna, strauji augoša un inovatīvām bagāta augstākās izglītības iestāde. Par to liecina ne tikai zinātniskie raksti, pētījumi, jaunās studiju programmas, bet arī praktiski īstenotās novatorās idejas.
Šoruden Rēzeknes Augstskola īstenojusi sen lolotu sapni par savu katlu māju. Pusgada laikā ir īstenots Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projekts. Tā ietvaros veikti apjomīgi darbi – demontēta vecā katlu māja, kura bija savu laiku nokalpojusi, pārbūvētas visas inženiertehniskās komunikācijas (ūdensvads, siltumtrase, kanalizācija, elektroapgāde), veikti betonēšanas darbi, sagatavojot pamatus moduļu tipa katlu mājām un izbūvējot kurināmā piegādes rampu.
 
Oktobra sākumā Rēzeknes Augstskolu apmeklēja pašvaldību un uzņēmumu pārstāvji, lai smeltos pieredzi par RA uzstādīto apkures katlu, izvēlēto kurināmo. RA izpilddirektors Andris Skredeļs stāsta: „Meklējot racionālus risinājumus, domājot par līdzekļu ekonomiju, tika pieņemts lēmums īstenot projektu, kurš ļautu izveidot alternatīvu siltuma avotu augstskolas telpu apkurināšanai, vienlaicīgi saglabājot pieslēgumu pilsētas apkures sistēmām. Realizējot projektu, tika uzbūvētas divas moduļu tipa katlumājas ar 320 un 500 KW jaudu, kā arī jauns siltummezgls, kurā ir saglabāts pieslēgums pie pilsētas siltumtīkliem. Konstruktīvi pieslēgums pie pilsētas siltumtīkliem ir izveidots kā „izolētais”, tas nozīmē, ka ir uzstādīts siltummainis, kurš hidrauliski nodala pilsētas siltumtīklus no RA siltumtīkliem. Šāds pieslēgums  pilsētas siltumtīkliem nodrošina iespēju nepieciešamības gadījumā saņemt siltumenerģiju no pilsētas centrālās katlu mājas. RA jaunajā katlu mājā kā kurināmais tiek izmantota šķelda, kas gatavota tepat Latgalē. Mazvērtīgā koksne, kas, visticamāk, sapūtu meža vai lauka malā, vai vienkārši tiktu sakrauta kaudzēs un sadedzināta, šobrīd tiek izmantota kā kurināmais, un ar jauno katlu māju tiek apkurināti 10787 m2. Priecē arī doma ka kādiem Latgales cilvēkiem ir iespēja strādāt un nopelnīt. Būvniecības izmaksas sastādīja EUR 646 085,28, tas ir vērā ņemams ieguldījums, un projekta realizēšana būtu daudz grūtāka, ja nebūtu KPFI atbalsts. Projekta finansēšanai tika ņemts kredīts Valsts kasē, un RA apmaksāja visas būvniecības izmaksas, bet pēc realizētā projekta pārbaudes un visu dokumentu iesniegšanas LVIF, RA saņēma KPFI līdzfinansējumu. Jāatzīmē, ka RA saņēma maksimālo iespējamo atbalsta intensitāti – 85% no attiecināmajām izmaksām, kas naudas izteiksmē bija EUR 547 047,84. Minētā summa oktobra beigās tika ieskaitīta RA kontā.
 
Realizētais katlu mājas rekonstrukcijas projekts ļaus būtiski ietaupīt uz apkures izmaksām, jo šķelda tiek iepirkta, maksājot nevis par m3 vai tonnām, bet par siltumenerģiju, ko iegūst no piegādātās šķeldas, un vienas MWh izmaksas ir EUR 17,77 (pašvaldības uzņēmums pārdod par EUR 62).
 
Ne mazāk būtisks ir fakts, ka jaunā katlu māja ir videi draudzīgāka nekā gāzes apkures katlu māja. RA telpu apkurei, izmantojot šķeldas katlu māju, katru gadu CO2 emisija tiks samazināta par 341163,77 kg CO2 gadā, salīdzinot ar CO2 emisiju no gāzes apkures.”
 
Jaunā katlumāja atrodas Rēzeknes Augstskolas teritorijā Atbrīvošanas alejā 115, kur šobrīd izvietotas visas augstskolas fakultātes, administrācija. Tālākā darba procesā un dažādu projektu īstenošanā ir cerība, ka tā pārtaps par pilnvērtīgu studentu pilsētiņu, kurā būs gan savs sporta nams, dienesta viesnīca, gan arī mūsdienīga autostāvvieta, informē Rēzeknes Augstskolas Sabiedrisko attiecību nodaļa. 
lat.46.lv  
Foto

 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"