46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 09. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Einārs, Ervīns, Klāvs/ Василий, Степан
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Plāno ierobežot Latvijas iedzīvotāju militāro darbību citās valstīs

Фото: DELFI
Aizsardzības ministrija izstrādājusi grozījumus Krimināllikumā un Nacionālās drošības likumā, kas paredz noteikt kriminālatbildību par aizliegumu un ierobežojumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem gūt militāro pieredzi un kaujas pieredzi ārvalstīs pārkāpšanu.
Likumprojekts izstrādāts, lai ierobežotu Latvijas pilsoņu un nepilsoņu militārās pieredzes un kaujas pieredzes gūšanu citās valstīs.
 
Likumu grozījumos plānots noteikt kārtību, kādā Latvijas pilsoņi un nepilsoņi gūst militāro pieredzi un kaujas pieredzi ārvalstīs. Tāpat grozījumi paredz noteikt kriminālatbildību par aizlieguma dienēt ārvalsts bruņotajos spēkos un dažādās militārajās vai drošības struktūrās pārkāpšanu.

Attiecībā uz Latvijas pilsoņiem plānots pieņemt aizlieguma izņēmumu attiecībā uz dienestu Eiropas Savienības, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstīs, Austrālijas Savienībā, Brazīlijas Federatīvajā Republikā, Jaunzēlandē vai Latvijas pilsoņa otrās pilsonības valstī.
 
Pašlaik Nacionālās drošības likumā netiek noteikti ierobežojumi attiecībā uz militāro dienestu ārvalstu bruņotajos spēkos, kas rada situāciju, ka Latvijas pilsoņi un nepilsoņi ir tiesīgi iegūt militāro un kaujas pieredzi ārvalstīs.
 
Ar likumprojektu izstrādi plānots samazināt Latvijas iekšējās drošības riskus, kas varētu būt saistīti ar militārās un kaujas pieredzes gūšanu trešajās valstīs, kas var tikt izmantota pretēji Latvijas interesēm.
 
Personām, kas sāka pildīt dienestu ārvalstīs līdz 2017. gada 1. janvārim, likumā paredzētais ierobežojums būs piemērojams ar 2018. gada 1. janvāri.
 
Grozījumus ceturtdien skatīs valsts sekretāru sanāksmē.


 
www.delfi.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"