46.lv
Trešdiena, 2024. g. 08. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Staņislava, Staņislavs, Stefānija/ Марк, Сильвестр, Ярослав
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Ieviesīs valsts nodrošināto juridisko palīdzību administratīvajās lietās

Фото: medlaw.lv
Tieslietu ministrija (TM) ir sagatavojusi vairākus grozījumus likumos, ar kuriem iecerēts pilnveidot administratīvā procesa regulējumu un ieviest valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības institūtu administratīvajās lietās tiesā.
Ministrija skaidro, ka grozījumu mērķis ir ieviest valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības institūtu administratīvajās lietās tiesā, pilnveidot valsts nodevu un drošības naudas sistēmu, administratīvā akta un tiesas nolēmuma izpildi, ieviest pretpieteikuma institūtu, kā arī efektivizēt lietu izskatīšanas gaitu iestādē un administratīvajā tiesā.
 
Juridiskās palīdzības sniedzēju pēc tiesneša lēmuma saņemšanas norīkos Juridiskās palīdzības administrācija. Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības piešķiršanai būs divi kritēriji: fiziskās personas mantiskais stāvoklis un lietas sarežģītība. Lietas sarežģītība tiks vērtēta katrā konkrētajā gadījumā, ievērojot personas individuālās īpašības, piemēram, vecums, izglītība, darba vieta, kopsakarā ar konkrētās lietas būtību un apstākļiem. Līdz ar to ar grozījumiem neesot iespējams un nepieciešams definēt konkrētus sarežģītības kritērijus valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības piešķiršanai.
 
Tāpat paredzēts - lai nesarežģītu un nekavētu administratīvā procesa virzību, lēmumi saistībā ar valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības piešķiršanu, pārtraukšanu, kā arī atlīdzības izmaksāšanu personas pārstāvim iestādē nebūs apstrīdami un pārsūdzami, taču par tiem iebildumus varēs izteikt, apstrīdot un pārsūdzot gala nolēmumu lietā.
 
Kā vienu no administratīvā akta un tiesas nolēmuma efektīvas izpildes uzlabošanas nosacījumiem likumprojekts paredz administratīvā akta, kas stājies spēkā, izpildes noilguma pagarināšanu, proti, pašreizējā trīs gadu termiņa vietā tiek paredzēti pieci gadi. TM skaidro, ka tas ir būtiski tādos gadījumos, kad administratīvie akti izdoti, piemēram, teritorijas plānošanas, dabas aizsardzības vai būvniecības jomā. Tādējādi noilguma termiņa pagarināšana administratīvā akta adresātam vai arī aizvietotājizpildes veicējam radīs iespēju plašāk plānot iespējamo rīcību administratīvā akta izpildē.
 
Ministrijā uzsver, ka tiesiskajam regulējumam būs pozitīva ietekme uz uzņēmējdarbības vidi un administratīvo slogu, jo veicinās tiesisku administratīvo aktu izdošanu un izpildi īsākā laika periodā, mazinās administratīvā procesa birokrātiskās procedūras gan privātpersonām, gan arī valsts institūcijām, kas izdod administratīvos aktus, un tiesām, kuras tiesas procesā veiks iestāžu izdoto administratīvo aktu tiesiskuma pārbaudi.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"