46.lv
Otrdiena, 2024. g. 23. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Georgs, Jurģis, Juris/ Терентий, Яков, Александр
lat.46.lv/ru/ » LIKUMS UN KĀRTĪBA

Hakeru lieta: ASV nepieprasa izdot rēzeknieti

Фото: Publicitātes foto
Amerikas Savienotās Valstis ir atsaukušas izdošanas lūgumu, kas attiecās uz rēzeknieti Marinu Maslobojevu.
Pirms dažiem gadiem gan viņa, gan sievietes dzīvesbiedrs Pēteris Šahurovs tika apsūdzēti par kibernoziegumiem. Viņi pat tika aizturēti un gaidīja, kad būs jāstājas Amerikas tiesas priekšā. Maksimālais sods, kas abiem draudēja, bija līdz 30 gadiem cietumā un 500 000 dolāru soda nauda.

Salīdzinot ar Imantas hakera Denisa Čalovska lietu, abu Rēzeknes hakeru lietā bija visdīvaināki pavērsieni. Vispirms jau noteiktajā laikā Latvijas tiesībsargājošās iestādes no ASV nesaņēma izdošanas lūgumu, un par kavēšanās iemesliem tagad var izteikt dažādas versijas. Latvijas Republikas Prokuratūra amerikāņiem pat atgādinājusi, ka attiecīgais dokuments nav saņemts. Uz to bijis jāgaida nepilnus deviņus mēnešus, bet pa to laiku P. Šahurins pazudis. Viņš joprojām ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā un tiek piesolīta 500 000 dolāru atlīdzība par jebkādu informāciju, kas palīdzētu jaunā vīrieša meklēšanā.
 
M. Maslobojeva visu laiku uzturējusies Latvijā. Tagad Ģenerālprokuratūrā Neatkarīgo informēja, ka M. Maslobojeva joprojām dzīvo Latvijā, pret viņu lieta izbeigta un ASV atsaukušas izdošanas lūgumu. Pamatojums, kāpēc Amerika tā rīkojās, esot Ģenerālprokuratūras rīcībā, bet publiski tas netikšot izpausts.
 
2011. gada jūnijā Latvijas policija Rēzeknē aizturēja tobrīd 22 gadus veco P. Šahurovu un 23 gadus veco M. Maslobojevu, kuri ASV apsūdzēti par kibernoziegumiem, izmantojot tā dēvēto iebiedēšanas programmu, kas interneta lietotājus maldina par datoru inficēšanu ar vīrusu. No upuriem tiek prasīti banku karšu numuri, lai viņi saņemtu antivīrusa programmu. ASV prokuratūra apgalvoja, ka kibernoziedznieki radījuši zaudējumus 2 miljonu dolāru apmērā. Tikmēr Latvijas prese rakstīja, ka pāris pat piestrādājis Anglijā, lai nopelnītu naudu, un izteica šaubas, ka miljonāriem diez vai tas būtu bijis nepieciešams. Piemēram, pret grupu, kuras sastāvā esot darbojies kibernoziegumos apsūdzētais D. Čalovskis, ASV kopējās finansiālās pretenzijas ir vismaz 50 miljoni dolāru, ieskaitot gan nozagto naudu, gan vīrusa radītos zaudējumus.
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"