46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Skandāls: RVĢ audzēkņi, skolēnu vecāki, absolventi- ja nevaram glābt, tad varam izstāstīt

Фото: 46.lv foto kolāža
Portāla 46.lv redakcijā vērsās Rēzeknes Valsts ģimnāzijas audzēkņi, skolēnu vecāki, absolventi, kuri vēlas izteikt savu viedokli par Rēzeknes pilsētās Izglītības pārvaldes vadītāja A.Drelinga realizēto politiku attiecībā pret mūsu skolu- Rēzeknes Valsts ģimnāziju. Mēs apzināmies, ka nespējam ietekmēt Rēzeknes pilsētas domes un Izglītības pārvaldes lēmumus, tomēr mēs vēlamies vēlreiz atklāti paust savu viedokli par notiekošo.
Rēzeknes pilsētā kopumā ir 11 vispārizglītojošās izglītības iestādes. Viena no pilsētas vecākajām izglītības iestādēm ir Rēzeknes Valsts ģimnāzija, kuras vēsture sākas jau pagājušā gadsimta pašā sākumā.

Rēzeknes ģimnāzija darbu atsāka 1998.gada 1.jūlijā. Saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma 40.panta ceturto daļu, Ministru kabineta 2001.gada 20.marta noteikumu Nr.129 "Ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība un kritēriji" 4.punktu un Izglītības un zinātnes ministra ieteikumu piešķirt ar 2004.gada 1.septembri Valsts ģimnāzijas statusu Rēzeknes ģimnāzijai.
 
Direktors kopš Rēzeknes Valsts ģimnāzijas izveidošanas bija Aivars Vilkaste.
 
Rēzeknes Valsts ģimnāziju (turpmāk- ģimnāzija)  tās audzēkņi kā savu nākamo mācību iestādi pēc pamatskolas absolvēšanas izvēlas tāpēc, ka skola ir pazīstama ar savām tradīcijām un vienreizējo gaisotni.
 
Nākamie audzēkņi ar ģimnāziju tiek iepazīstināti ēnu dienā, kad viņus sagaida ģimnāzijas audzēkņi un skolotāji, kuri iepazīstina ne tikai ar ģimnāzijas mācību programmām, telpām un skolotājiem, bet arī ar ģimnāzijas tradīcijām. Šī ir skola ar savu auru, kuru izbaudījis katrs skolēns un nespēj to aizmirst nekad. Šeit ir labākais, saprotošākais un izpalīdzīgākais skolotāju un tehnisko darbinieku kolektīvs, kāds nav redzēts nekur citur. Rēzeknes Valsts ģimnāzija ir neliela skola ar lielu dvēseli.
 
Ģimnāzijā tiek organizēti un īstenoti visdažādākie pasākumi un iniciatīvu projekti, kuru galvenie organizatori ir paši skolēni. Ģimnāzijas audzēkņi vienā mācību gadā spēj īstenot 5 pašu uzrakstītas iniciatīvas, uz tām aicinot dalībniekus no visām Rēzeknes skolām, un ne tikai saliedējot skolu kolektīvus, bet arī nesot mūsu skolas vārdu tālāk, neaizmirstot arī par pasākumiem, kuri padara skolas dzīvi krāšņāku ārpus uzrakstītajām iniciatīvām.
 
Reizi gadā visi skolas audzēkņi un pedagogi paliek pa nakti mūsu ģimnāzijas telpās, skatās filmas, piedalās dažādos konkursos, kopīgās spēlēs un aktivitātēs. Pagājušā gada nogalē notiekošajā pasākumā ģimnāzijas kolektīvam nācās atvadīties no ģimnāzijas direktora Aivara Vilkastes. Aivars Vilkaste vienmēr bija galvenais cilvēks skolā, kurš  skolēnus un skolotājus motivēja un atbalstīja, aizstāvēja un nepieciešamības gadījumā arī sarāja un norādīja uz kļūdām, taču tagad mūsu skola ir palikusi  bez viņa.  Ir ļoti žēl, ka mūsu skolas direktors bija tik noguris cīnīties ar Izglītības pārvaldes vadītāja centieniem likvidēt Rēzeknes Valsts ģimnāziju, un pēc 17 gadu ilga darba šinī skolā pameta savu amatu, pat  neaicināts uz pārrunām vai tikšanos ar Izglītības pārvaldes vadītāju.
 
Katrs, kurš mācījies ģimnāzijā, ir saskāries ar jau sen klīstošajiem draudiem par ģimnāzijas likvidēšanu vai apvienošanu ar Rēzeknes 1.vidusskolu, tieši no Izglītības pārvaldes puses. Pēc A.Vilkastes lūguma atbrīvot viņu no darba ar 2014.gada 30.decembri šis jautājums atkal tika pacelts jaunā gaismā.
 
Īsi pirms Ziemassvētku brīvlaika uz skolu tika aicināts Rēzeknes Domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, lai skolotāji un skolēni varētu saprast, kas ar skolu notiks tālāk, taču viņš sākotnēji uz šo lūgumu neatsaucās un neieradās, jo uzskatīja par vajadzīgu šo tikšanos saskaņot ar Izglītības pārvaldi. Pēc otrreizēja lūguma un vēstules, kurā bija savākti skolotāju un skolēnu paraksti, A.Bartaševiča kungs ieradās uz sarunu, taču kopā ar Izglītības pārvaldes vadītāju Arnoldu Drelingu un Rēzeknes 1. vidusskolas direktoru Jāni Poplavski. Pēc neilgas diskusijas, A.Bartaševičs informēja, ka pilsētas Dome kopīgi ar Izglītības pārvaldi 2015.gadā plāno Rēzeknes Valsts ģimnāziju apvienot ar Rēzeknes 1. vidusskolu, lai netiktu zaudēts Valsts ģimnāzijas statuss un skola iegūtu no Izglītības ministrijas solītos 3,6 miljonus eiro Valsts ģimnāzijas tālākai attīstīšanai un uzlabošanai.
 
Kā galvenais arguments šādas rīcības nepieciešamībai tika minēts tas, ka Rēzeknes valsts ģimnāzija nespēj izpildīt vienu no valsts ģimnāzijām noteiktajām prasībām- nodrošināt minimālo izglītojamo skaitu- 180 skolēnu. Kā papildus argumenti tika minēti- Rēzeknes 1.vidusskolai nepieciešama telpu uzlabošana, Rēzeknes 1.vidusskolu nepieciešams nosiltināt, Rēzeknes 1.vidusskolai nepieciešamas modernākas klases un aprīkojums.
 
Uz jautājumu, kādā veidā ir plānota Rēzeknes valsts ģimnāzijas un Rēzeknes 1.vidusskolas apvienošana, nespēja atbildēt ne A.Bartaševičs, ne A.Drelings.
 
Sākotnēji doma bija skaidra, ir vēlēšanās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu, apvienojot 2 skolas. Tomēr rodas jautājums, kāpēc Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvalde nemeklē iespējas, kā ekonomēt līdzekļus, kas tiek nelietderīgi tērēti citu skolu uzturēšanai? Kādēļ citas skolas netiek apvienotas? Mūsu pilsētā ir vairākas krievu vidusskolas, kuras tiek uzturētas neiedomājami plašās telpās, taču tajās ir tik maz skolēnu, ka veselu 3 vidusskolu skolēnus varētu satilpināt vienā. Taču  minēto skolu vadībā ir Rēzeknes Domes deputāti, kuri nodrošina savu skolu telpu remontus, siltināšanu u.t.t., kamēr Rēzeknes Valsts ģimnāzijā ir viena interaktīvā tāfele.  Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldē var painteresēties, vai viņi mūsu skolai ir piešķīruši naudu pēdējo 10 gadu laikā, un ar kādiem ieteikumiem ir rūpējušies par Valsts ģimnāzijas statusa nosargāšanu pašvaldības interesēs.
 
Rēzeknes Valsts ģimnāzija spēj nodrošināt praktiski visas prasības, kas ir noteiktas Valsts ģimnāzijām, izņemot to, kura nosaka minimālo izglītojamo skaitu, taču līdzīga situācija ir arī daudzās citās Latvijas Republikas Valsts ģimnāzijās, kam par pamatu ir objektīvi faktori- skolēnu skaits ir samazinājies visās izglītības iestādēs, turklāt jāņem vērā arī tas, ka Rēzeknes Valsts ģimnāzija ir viena no retajām Valsts ģimnāzijām kurā nav proģimnāzijas klašu, bet minimālais skolēnu skaits ir vienāds visām Valsts ģimnāzijām- gan tām, kurās mācās skolēni no 7. līdz 12. klasei, gan tām, kurās ir tikai 10.- 12. klases. Bartaševiča un Drelinga kungu vizītes laikā, tika noskaidrots, ka iepriekšējā gadā nu jau bijušais ģimnāzijas direktors A.Vilkaste un direktora vietniece J.Miņina, saprotot to, ka ģimnāzijai ir nepieciešams nodrošināt minimālo nepieciešamo izglītojamo skaitu, devās pie Rēzeknes pilsētas Domes priekšsēdētāja A.Bartaševiča  kunga ar priekšlikumu Rēzeknes Valsts ģimnāzijā izveidot proģimnāziju (mācību iestāde ar skolēniem no 7. līdz 12.klasei). Sākotnēji no Rēzeknes domes vadības puses tika saņemts atbalsts minētajam risinājumam, par ko tika informēti ģimnāzijas pedagogi, tomēr pēc neilga laika minētais jautājums no Izglītības pārvaldes vadītāja A.Drelinga puses tika nobloķēts.
 
Nav pagājis pat gads, taču pēc A.Vilkastes aiziešanas tika nolemta proģimnāzijas izveidošana, apvienojot Rēzeknes 1.vidusskolas 7.-12.klases ar Rēzeknes Valsts ģimnāzijas klasēm. Kā tika paziņots, telpas tiks mainītas. Pašreizējajās ģimnāzijas telpās atradīsies atdalītās 1.-6.klases un Rēzeknes 1.vidusskolas telpās 7.-12.klases.
 
Par ģimnāzijas likvidāciju vai apvienošanu ar Rēzeknes 1.vidusskolu baumas pilsētā klīda jau vairākus gadus. Šīm baumām par pamatu varēja kalpot A. Drelinga iespējamā personīgā antipātija pret A.Vilkasti, jo 1998.gadā, kad Rēzeknes ģimnāzija atsāka darbu tika izsludināts konkurss uz skolas direktora amatu un šinī konkursā piedalījās gan A.Drelings kungs, gan A.Vilkaste, u.c. Konkursa rezultātā par ģimnāzijas direktoru tika iecelts A.Vilkaste. Taču Drelinga kungam, protams, zināt labāk.
 
Nu ir sācies jauns mācību semestris, un ģimnāzijā ir iecelts direktora vietas izpildītājs Jānis Poplavskis (Rēzeknes 1.vidusskolas direktors), kā arī ir pieņemta cita matemātikas skolotāja- Sandra Drelinga, Rēzeknes 1.vidusskolas direktora vietniece.
 
Lai cik interesanti tas neliktos, sākotnēji Arnolds Drelings bija Rēzeknes 1.vidusskolas direktors, taču pēc viņa jaunā amata iegūšanas Izglītības pārvaldē viņa vietu 2003. gadā Jānis Poplavskis un tāpat tas bijis arī Salas vidusskolā, kad pēc A.Drelinga aiziešanas no amata par direktoru tur palicis J. Poplavskis. Sakritība? Diez vai.
 
Uz Rēzeknes Valsts ģimnāziju vienmēr nāca jaunieši, jo viņi apzinājās, ka nāk uz skolu, kurā pret tevi vienmēr izturēsies kā pret pieaugušu cilvēku un ne tikai skolēnu, bet arī pedagogu kolektīvs stāvēs un kritīs par savējiem. Diemžēl jāsaka, ka Rēzeknes Dome un Izglītības pārvalde būs likvidējusi skolu, kurā bija tā neatņemamā mājīguma sajūta. Paldies direktoram Aivaram Vilkastei un skolotājām, par visu, ko tās mums devušas. Mēs bijām, esam un būsim mūsu skolas patrioti!
 
RVĢ skolēni, absolventi, skolēnu vecāki.

Portāls 46.lv jau iepriekš vēstīja par skolu apvienošanas plāniem:

Rēzeknes ģimnāziju plāno apvienot ar pirmo vidusskolu

”Atvērtais dialogs” ar Aivaru Vilkasti, bijušo Rēzeknes Valsts ģimnāzijas direktoru

Ģimnāzijas un pirmās vidusskolas apvienošana: patiesība un meli (video)
 
lat.46.lv  

Комментарии (0-10/64)
iedzivotaja 23.01.2015 15:53
Ak, mans Dievs, kas notiek ar izglītību Rēzeknē, kāpēc neviens nejautāja skolnieku viedokli, viss ir pārāk aizdomīgi, kāpēc Vilkastei bija jāiet projām? Varēja taču palikt un strādāt!
456 23.01.2015 16:52
Skaudīgais Drelings! Blsats, salika savējos un vārās savā sulā!
j 23.01.2015 17:18
Kaut kas te nav tīrs - un izskatās, ka Drelinga kunga sirdsapziņa!
333 23.01.2015 17:55
Arī Bartaševiča paša dēls ir beidzis Rēzeknes Valsts ģimnāziju ar labām sekmēm.
alskds 23.01.2015 17:56
Sklonieku viedokli? Pateicoties skolniekiem šī vēstule ir tapusi!
students 23.01.2015 17:57
Ģimnāziju var lielīties tikai ar to, ka ir pasākumi un ir forši, bet kur paliek primārais - izglītības līmenis. Tajā pašā Rēzeknes 1.vidusskolā kā arī Rēzeknes 5. vidusskolā izglītības līmenis ir krietni augstāks un šīs skolas var arī izcelt to, ka skolnieki sasniedz augstus rezultātus mācībās nevis atpūšas, ko var darīt arī ārpus skolas. Ja nemaldos ģimnāzijā ir bijuši vairāki atgadījumi arī centralizētajos eksāmenos ar atbilžu izsniegšanu un pieķeršanu. Tāpēc apvienojot abas skolas kopā varētu ļaut ģimnāzijas audzēkņiem uzlabot zināšanu apguves līmeni kā arī atdalīt sākumskolu no vidusskolniekiem, kas dotu lielāku vidusskolnieku kolektīvu vienā skolā. Konkrēti par Drelingu neko nezinu, taču viņa sieva S.Drelinga uz doto brīdi labākā matemātikas skolotāja Rēzeknē. Pateicoties viņai savā laikā eksāmenā dabūju stabilu A līmeni. Tāpat arī bijušie klasesbiedri, kam matemātika negāja tik labi iepriekš pēc 2-3 gadiem Drelingas kundzes stundās spēja bez problēmām dabūt B līmeņus.
Apsolvents 23.01.2015 18:07
Ģimnāzija tā nav tikai skola. Ģimnāzija ir otrās mājas, kur vienmēr vēlies atgriezsties. Tur ir cita gaisotne un ja apvienos ar 1. vidusskolu tā gaisotne zudīs.
Cat 23.01.2015 18:11
Nja, tikai pirmaja vidusskola interesanti ka skoleni zina atbildes jau ieprieks sakoties centralizetajiem eksameniem? Neliekas divainu ka dazu gadu laika peksni 1.vidusskola no pasas apaksas uzlec 3.vieta valsti? Pasi 1.vidusskolas skoleni stasta ka skolotaji tiem visu jau it sarakstijusi uz tafeles visu prieksa ka ari eksamena laika tiek sniegtaa visas pareizas atbildes, lai tikai paceltu limeni skolai!
dadzis 23.01.2015 18:34
Smieklīgi, ja nebūtu tik skumīgi, visur tiek uzsvērta pozitīvā gaisotne skolā, kur vienmēr aizstāv savējos. Varbūt tāpēc mēs Latvijā tā dzīvojam, jo ir kategorija cilvēku, kuri pārliecināti, ka savējie vienmēr izpestīs. Manuprāt galvenais skolu uzdevums ir sniegt zināšanas, un skolotājiem ir jabūt slodzei vienā skolā, nevis jāskraida pa vairākām cenšoties nopelnit, jo vienā skolā slodze nesanāk.
Kaspars 23.01.2015 18:34
Ja apvienosies, tad tā pārvērtīsies par 1. VSK. Un vairs nekas nebūs līmenī. Kas tas par sviestu? Trešo varēja apvienot un ceturto ar sesto. Visas jau vienāda līmeņa vidusskolas. Lūk kur varēja iegūt. Bet ar direktora aiziešanu tur jau viss ir nocirsts. Šī iemesla dëļ vairs nebraukśu uz absolventiem, jo tā nav mana skola vairs.
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"